ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Ledningens tid är räknad i Rikshem

  • SVÄNGDE. Fjärde AP-fonden, med ordförande Monica Caneman, ändrade inställning i frågan om förtroendet för Rikshems vd Jan-Erik Höjvall.

Rikshems vd Jan-Erik Höjvall förlorade till sist båda ägarnas stöd. Men trots detta valde han på onsdagen att stanna på sin post i väntan på ett styrelsebeslut.
Avgångsvederlaget när han får sparken är runt 3,4 miljoner kronor och bolaget måste lösa in hans konvertibler på 25 Mkr.

Enligt uppgift till Di väntas ett slutgiltigt besked i dag, torsdag, som redogör för ägarnas process framåt i Rikshem och ett kommande styrelsebeslut i vd-frågan.

På tisdagen avgick Fjärde AP-fondens vd Mats Andersson som en, enligt uppgift till Di, direkt följd av skandalen i Rikshem och Di:s granskning. I går trappades dramatiken upp ytterligare. Tidigt på förmiddagen skickade Rikshem ut följande rader:

”Rikshems styrelseordförande Mats Mared har informerats om att styrelsen i Fjärde AP-fonden delar åsikten som framförts av bolagets andra ägare AMF, att vd Jan-Erik Höjvall inte är rätt person att leda Rikshem in i framtiden.”

”Eftersom Rikshems styrelse tidigare uttryckt sitt förtroende för vd kommer styrelseordföranden därför att omgående kalla till styrelsemöte i denna fråga.”

Men något styrelsemöte blev det inte i går. Däremot pågick intensiva förberedelser och diskussioner på ägarhåll som ska lägga grunden till en ny styrelse och ledning i Rikshem. Så här svarade Fjärde AP-fondens ordförande Monica Caneman Di under eftermiddagen:

”Som du vet pågår det diskussioner med AMF om framtida ägande och styrning av bolaget. Vi får återkomma med mer information när dessa diskussioner är klara.” 

Redan på tisdagen underrättades Mats Mared av AP-fondens styrelse att Jan-Erik Höjvall saknade fondens förtroende att leda Rikshem. Mats Mared informerade då personalen i Rikshem om detta och ska även ha uttryckt att han själv avsåg ställa sin plats som ordförande till förfogande, enligt Di:s källor.

Men i stället för att avgå självmant valde Jan-Erik Höjvall att stanna på sin post. Di sökte honom i går på telefon och skickade även en fråga med e-post: Nu har båda ägarna förklarat att de inte har förtroende för dig som vd i Rikshem. Har du funderat på att avgå?

Det var vid sitt styrelsemöte under tisdagen, efter Mats Anderssons avgångsbesked, som Fjärde AP-fondens styrelse beslutade att meddela Rikshem att man inte längre har förtroende för Jan-Erik Höjvall.

Så sent som för en vecka sedan hyllade Mats Mared sin vän Jan-Erik Höjvall reservationslöst i ett brev som skickades till Rikshems affärskontakter, detta trots den allvarliga kritiken i den då publicerade granskningsrapporten.

”Jan-Erik själv är också den bästa symbolen för att det är full fart framåt som gäller. Redan vid lunch på tisdagen satte han sig på ett plan till Umeå där han ska delta på Umeå Business Arena”, skrev Mats Mared.

Enligt Rikshems årsredovisning har Jan-Erik Höjvall rätt till ett avgångsvederlag på tolv månadslöner. 2014 fick han en grundlön på 3,4 Mkr. Men Rikshems styrelse måste nu också inleda en förhandling om hans konvertibler i bolaget med ett nominellt värde på 25 Mkr. Frågan om vad bolaget ska betala i inlösen kan vålla strid.

Vid denna tidnings pressläggning hade Jan-Erik Höjvall fortfarande inte svarat på Di:s frågor.

Tyck till