ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Kris hotar USA:s konservativa

Ted Cruz firar i Texas – men allt färre tror att någon republikan kan utmana Donald Trump efter supertisdagens styrkedemonstration. En kris hotar nu USA:s konservativa.
Fastighetsmagnaten själv har redan tagit sikte på nästa slagfält i Florida – och på en väntande duell med Hillary Clinton.

”Så länge startfältet förblir splittrat ligger Donald Trumps väg till nomineringen öppen.”

Ted Cruz höll ett självsäkert segertal på Red Neck Country Club i Houston, men höjde samtidigt ett varnande finger, efter att hans hemstat Texas gett honom en bekväm primärvalsvinst.

Segern i supertisdagens folkrikaste delstat användes för att uppmana andra republikaner att dra sig ur loppet, för att skapa en enad front mot Donald Trump.

”Amerika ska inte ha en president vars ord skulle göra dig generad om våra barn upprepade dem.”

Det är en uppmaning som tyder på desperation i det republikanska partiet. För det första verkar ingen lyssna. Till och med Ben Carson, en pensionerad läkare som aldrig har varit i närheten av att vinna ett primärval, fortsätter sin kampanj trots att han konkurrerar om samma pånyttfödda kristna.

Än värre för Ted Cruz är att sådana väljare verkar rösta på Donald Trump, som kammade hem stora segrar i religiöst präglade delstater som Alabama och Tennessee. Massachusetts i norr tillsammans med Georgia och Arkansas i söder understryker ytterligare kampanjens bredd och förmåga att locka vitt skilda typer av väljare.

Marco Rubio framstår samtidigt som en allt mer perifer kandidat, trots en seger i Minnesota. Det skapar ett dilemma för republikanska partitoppar som hoppas på ett alternativ till fastighetsmagnaten.

Ted Cruz – som ses som en ensamvarg och en paria i den amerikanska kongressen - är ett obekvämt sådant.

”Ett annat problem är att partiet befinner sig i en nedgående trend”, säger John Zogby, som driver ett opinionsmätnings- och analysföretag i New York.

”Demografiskt är det mer och mer ett parti av gamla väljare, konservativa väljare, vita väljare. Det går emot historien och det går emot demografiska trender.”

Hjälp är dock på väg, försäkrade Donald Trump.

”Vi kommer att vara ett bättre parti, ett enat parti. Du ser det hända nu, vårt parti expanderar”, säger han och tillade att han vunnit väljare också från demokrater och oberoende amerikaner.

Bakom honom stod en ny bundsförvant, i form av New Jerseys guvernör Chris Christie, som nyligen övergav sin egen presidentvalskampanj.

”Han ringde mig och sa: Donald, vad vi har här är en folkrörelse.”

Både Donald Trump och Hillary Clinton hade redan lämnat de delstater som röstade på tisdagen, när de höll sina anföranden under natten till onsdagen. Istället stod Florida, som håller primärval den 15 mars, i fokus för de båda vinnarna.

För republikanerna väntar där 99 delegater som går till en segrare, och Donald Trump har en bred ledning i opinionsmätningarna. Han leder också i Ohio, som samma dag fördelar 66 delegater.

Även Hillary Clinton leder i både Ohio och Florida.

”Amerika lyckas när vi alla lyckas. Amerika är starkt när vi alla är starka”, säger hon och riktar sedan en känga mot Donald Trump och hans slogan Make America Great Again.

”Vi vet att vi har arbete att göra. Men det arbetet handlar inte om att göra Amerika storslaget igen. Amerika slutade aldrig att vara storslaget.”

De flesta bedömare räknar nu med att det blir Donald Trump och Hillary Clinton som gör upp i presidentvalet i november, och mycket pekar fortfarande på en seger för demokraterna.

”Clinton och Trump må ligga nära varandra i tidiga opinionsundersökningar för själva presidentvalet. Men i det här läget ser det ut som att Clinton kan mobilisera anti-Trump-demokrater till att rösta på valdagen”, noterar Sean West på analysföretaget Eurasia.

Han spår en politisk rörelse mot mitten för Donald Trump, som redan under sitt segertal försökte slå an en mognare klang med färre förolämpningar än vanligt, och ett lugnare tonläge.

”Desto mer han positionerar sig som en mittenkandidat inom republikanerna – vilket skulle markera ett totalt brott mot den strategi han har använt under primärvalrörelsen - ju bättre chanser har han mot Clinton som har många egna svagheter”, säger Sean West.

Tyck till