ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

EBM i förhör om Wolf

  • UTREDS. Vittnesförhör har hållits i samband med utredningen av Michael Wolf. Foto: Jesper Frisk

Ekobrottsmyndigheten har hållit ett första förhör i samband med förundersökningen mot Swedbanks tidigare vd Michael Wolf, erfar Di.
Samtidigt står det klart att den sparkade banktoppen tar timeout från ordförandeposten i Stockholms handelskammare.

Det har snart gått en månad sedan storbanken Swedbank polisanmälde den dåvarande vd:n Michael Wolf som misstänkt för insiderbrott i samband med två och ett halvt år gamla aktieköp i skandalbolaget Oniva Online Group. Ekobrottsmyndighetens förundersökning pågår alltjämt under ledning av kammaråklagare Olof Kronlund, men enligt Di:s uppgifter har utredningen nu gått in i en ny fas.

Det första som sker i en utredning av insiderbrott är att information inhämtas från företag och marknadsplatser för att få klarhet i exempelvis vilka som har fått tillgång till insiderinformation och vilka som har handlat med aktien.

Därefter följer eventuella förhör med vittnen. När den delen är avklarad har utredningen ofta närmat sig den punkt där åklagaren ska avgöra om det finns skäl att misstänka någon person för brott. Om svaret är nej läggs utredningen ned.

När det gäller utredningen av Michael Wolf har den nu kommit så långt att ett första vittnesförhör har hållits, erfar Di. Enligt Di:s uppgifter skedde det i början av veckan, och den som hördes ska vara en anställd på Swedbank.

Vad som framkom under förhöret är oklart, men att det hölls är en indikation på att åklagaren närmar sig ett avgörande i frågan om det finns skäl att misstänkta Michael Wolf för insiderbrott.

Di har varit i kontakt med kammaråklagare Olof Kronlund som varken vill bekräfta eller dementera att det har hållits ett vittnesförhör.

Samtidigt står det klart att Swedbanks anmälan inte bara satte stopp för Michael Wolfs tid som vd på banken, utan att den även får konsekvenser för hans uppdrag som ordförande i Stockholms handelskammare.

”Michael Wolf har på eget initiativ tagit timeout från Stockholms Handelskammares styrelsearbete. Detta i avvaktan på att utredningen om honom ska färdigställas”, säger Andreas Åström, kommunikationschef på Handelskammaren, till Di.

Valberedningens ordförande Peter ”Poker” Wallenberg kan i nuläget inte säga om Michael Wolf kommer att föreslås för omval till årsmötet den 1 juni.

”Valberedningen arbetar just nu med sammansättningen av styrelsen”, säger han till Di.

Tyck till