Börs & Marknad Ledare Bil Play Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

Ekoägget tar plats på påskbordet

  • Foto: Anders Wiklund/TT

Det är påsk, ägg- och ekotider. De senaste åren har ekoäggen ökat med runt 50 procent.

Svenskar är ett äggätande folk. Bara under påskveckan äts 64 miljoner ägg, ungefär dubbelt många som en vanlig vecka, enligt branschorganisationen Svenska Ägg.

Med 222 ägg per person och år kommer Sverige på femte plats i Europa. Av dessa köper vi ungefär 179 ägg per person i butik.

De ekologiska äggen blir allt vanligare i butikshyllorna. Efterfrågan har ökat kraftigt.

"De senaste tre åren har antalet ekohöns ökat med 50 procent, från 800.000 till 1,2 miljoner", säger Astrid Lovén Persson på Svenska Ägg.

Men de ekologiska hönsen nöjer sig inte med mindre än att de får mer plats, bättre mat och en tur i friska luften emellanåt — det är definitionen på ett ekoägg.

Även totalt sett blir hönsen fler och under de senaste tio åren har den svenska äggkonsumtionen ökat stadigt, enligt branschen.

Men även de fyllda påskäggen ökar kraftigt. När vi äter 4.000 ton ägg, käkar svenskarna samtidigt ungefär 13.400 ton påskgodis. Godisätandet ökar normalt med 500 procent under påsken jämfört med en vanlig vecka.