Börs & Marknad Ledare Bil Play Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

Dålig lönsamhet i mat på hjul

  • Foodtrucks kastar in handduken. Foto: Drago Prvulovic

Trenden med försäljning av snabbmat från så kallade foodtrucks är på väg att avta. Senaste året har 22 foodtrucks i Stockholm lämnat tillbaka sina tillstånd och ytterligare sex tänker lägga ned i vår.

Skälet är att truckarna helt enkelt blivit för många, skriver Mitt i Östermalm.

Fenomenet uppstod för ett par år sedan, när Stockholm stad började dela ut specialtillstånd för försäljning av varm mat från specialbyggda mindre lastbilar. I dagsläget finns 72 fordon med tillstånd, men av de som lämnat tillbaka tillståndet klagar flera över priset: årsavgiften ligger på 30.000 kronor.

Enligt flera restauratörer Mitt i Östermalm talat med är många av de bästa ställena dessutom otillåtna för foodtrucks.

"Det finns cirka tio bra ställen i Stockholm att stå på just nu och cirka 60 aktiva truckar som slåss om de platserna från tidig morgon", säger Bart Brolin, som driver Vegan Soul Train, till tidningen.