ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Företagsdoktorn tar adjö – igen

  • THAT’S ALL FOLKS. I slutänden var det ett familjebeslut att sälja de helägda bolagen i norr. Mikael Tinglöf ville få vara mer med familjen, och säger att han inte tänker gå in som 100-procentig ägare i ett bolag i norra Sverige igen. Foto: Camilla Andersson

Efter 15 år av intensivt pendlande stänger snart entreprenören Mikael Tinglöf både dörrar och fönster, och lämnar norra Norrland för att flytta hem till Blekinge på heltid. För andra gången.
”Det är ett familjebeslut”, säger han till Di.

Mikael Tinglöf och hans driv för att vända företag med underskott till stabila bolag som går med vinst har varit något av en följetong på Entreprenör i Di.

Det började redan 2007 då han med god vinst sålde sitt dåvarande företag Aluman i Ånäset utanför Robertsfors.

Det var det första företaget han köpte efter att tidigare ha jobbat som säljchef för Paroc i södra Sverige. Vid försäljningen hade han på sex år drivit upp företaget till en Gasell, två år i rad, från en omsättning på 15 miljoner kronor till 96 Mkr, medan han pendlade fram och tillbaka mellan Norrbotten och familjen i Sölvesborg.

Det tog bara några år efter försäljningen innan han var tillbaka i norr igen. Han köpte först Fasadelement i Luleå 2009, sedan Polardörren i Piteå och så Polarfönster i Korpilombolo, nästan 200 mil från hemmet i Blekinge.

Alla tre tillverkar produkter för byggvarumarknaden, visade röda siffror och omsatte mellan 20 och 30 Mkr.

”Jag ska bygga en liten koncern inom byggbranschen”, sa han då.

Men för några veckor sedan sålde han först Polardörren till det regionala riskkapitalbolaget Expandera och sedan Polarfönster till tre kompanjoner från Luleå. Redan för två år sedan sålde han Fasadelement.

”Jag insåg att det där med koncern inte är min grej”, säger han nu.

”Jag är inte ämnad för att vara koncernchef utan borde ha anställt någon för det. Jag försökte både vara koncernchef och i grytan men det var jobbigt, och inte roligt. Det roliga är att vända företagen, sedan är jag för kontrollbenägen och rastlös.”

”Min filosofi är att på fem år ska jag hinna vända, sedan är det dags att sälja. Och om jag inte har lyckats har jag i alla fall jag gjort vad jag har kunnat.”

Polarfönster lyfte han från 20 Mkr, till 36 Mkr och en vinstmarginal på 17 procent.

Polardörren från 28 Mkr och röda siffror, till 36 Mkr och en vinstmarginal på mellan 6 och 8 procent.

Fasadelement från 17 Mkr, till 43 Mkr med ett resultat på drygt 5 Mkr.

”Jag lyfter på alla stenar som går, alla små detaljer. Men den största delen är nog att jag ger personalen tillit och förtroende, åtminstone är det vad folk säger. De blir små chefer i sig själva.”

I Polardörrens fall handlade det också om att gå tillbaka till hantverksmässig dörrtillverkning, med handslipning och handmålning.

”Tidigare försökte företaget att tillverka dörrar allt billigare och snabbare. Jag har gjort tvärtom, i dag tillverkar vi Polardörrar igen. I stället för att det tar 2,5 timmar att tillverka en dörr så tar det i dag i snitt 4,5 timmar. De allra billigaste dörrarna har vi kvar, men köper in från Estland.”

Det första året efteråt var siffrorna illröda. Han fick säga upp folk. Men sedan vände det.

”Jag kunde höja priset genom att tala om att det var en svensktillverkad, handgjord dörr. I dag har vi anställt de flesta igen.”

Att han har satsat på företagsköp i norra Sverige har han hela tiden förklarat med att det här finns en större lojalitet och trygghet hos personalen. Men det har inte bara varit guld och gröna skogar. I Piteå fick han en tuff start. Han upplever att det var svårt att som ’utsocknes’ komma in i såväl företaget som samhället.

”Det var en annorlunda kultur att komma in i, i Piteå. Det var enklare i Korpilombolo, för att inte tala om i Ånäset. Jag tror jag blev accepterad när jag vände företaget, men innan var det tufft att få med alla.”

Resorna och ensamheten, att ständigt vara borta från familjen, har också kostat på, mer än han velat eller kunnat berätta om tidigare. Under lång tid har han rest upp till Luleå och Piteå varje måndag, och varje onsdag har han satt sig i bilen och kört de 19 milen till Korpilombolo, för att sedan köra samma väg tillbaka på kvällen. På torsdagskvällarna har han flugit tillbaka till Sölvesborg.

Tempot har gjort det svårt att ta hand om sig själv, men en insikt om att det inte håller i längden har vuxit fram. I dag sköter han om sin hälsa, har gått ned i vikt, börjat träna, slutat röka och dricka alkohol.

Samtidigt: senast när han sålde och flyttade hem till Sölvesborg, blev han till slut riktigt deprimerad av att telefonen var tyst, av att inte känna sig behövd. Det var då han började smygleta företag att köpa.

”Nu laddar jag på ett annat sätt.”

Han äger fortfarande en minoritet av Polardörren och sitter kvar som vd åtminstone under ett år framåt då de nya ägarna har option på att köpa resten. Han har köpt in sig i ett litet it-företag, Skygd, som utvecklar mobillarm. Dessutom äger han majoriteten av Sölvesborg Industri & licenssvets, som han köpte i höstas när det var nära konkurs, och är delägare i Globalhus i Uddevalla, ett företag som bygger och säljer Passivhus.

Men några fler helägda företag i Norrland ska det inte bli. I slutänden var det ett familjebeslut att sälja dem.

”Jag vill vara mer med hustru, barn och barnbarn. Men visst har jag ångest över att jag säljer. Långt inne i mitt hjärta känns det ju, jag är en entreprenör, en företagsnarkoman och längtar redan tillbaka. Men jag hoppas att jag kan hålla mig borta från att äga företag till 100 procent och jobba aktivt som jag gjort.”

”Jag går gärna in och jobbar aktivt i styrelser och som rådgivare i andra mindre företag.”

”Men det ska inte hänga på mig längre. Det blir en jättefin pensionering.”

Tyck till