ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Kinas arbetare har fått nog

  • MISSTROR REGERINGEN. Bara under januari genomfördes 500 arbetsrelaterade demonstrationer och strejker i Kina. Foto: Qilai Shen

Massuppsägningar behövs inte för att reformera Kinas skuldtyngda zombieföretag, meddelar Kinas premiärminister.
Men samtidigt rasar fler demonstrationer och strejker än någonsin i landet.

Kinas premiärminister Li Keqiang avslutade den tolv dagar långa folkkongressen i en allt annat än negativ ton. Under en presskonferens i Peking på onsdagen sa han att landets ekonomiska utveckling är så stabil att det är ”omöjligt” att inte nå tillväxtmålet på 6,5–7 procent – även om tuffa reformer genomförs.

”Reformer och utveckling är inte motstridiga”, sa han.

Han avfärdade samtidigt spekulationer om att Kina riskerar en hårdlandning.

En av de stora omstruktureringarna är att låta marknaden spela en mer avgörande roll och att favörer för statsstyrda jättebolag, många tyngda av överkapacitet och stora skulder, ska minska. Miljontals jobb är hotade när regeringen ska banta bland annat stål- och kolsektorerna.

Premiärministern sa på onsdagen att massuppsägningar inte är nödvändiga och påpekade att 13 miljoner nya jobb skapades förra året.

Men allt fler invånare tycks tvivla på regeringens ord. Antalet demonstrationer har exploderat på kort tid. För fem år sedan rapporterade den Hongkongbaserade organisationen China Labor Bulletin 185 arbetsrelaterade protester och strejker. Förra året hade de ökat till 2.944, dubbelt så många som året före. I år fortsätter trenden med 500 demonstrationer bara under januari.

De flesta protester rör nedläggning av fabriker och icke utbetalda löner.

”Trots att många av dessa jobb är hårda och arbetarna tjänar väldigt lite pengar så är det deras enda sätt att försörja sina familjer. Det är därför de reagerar så kraftigt”, säger en man som bor i Shijiazhuang, en av de stålstäder i nordöstra Kina som drabbas av nedläggningar.

En fond på drygt 130 miljarder kronor har skapats för att omlokalisera och hjälpa uppsagda arbetare. De pengarna kommer dock inte att räcka långt nu när uppsägningarna redan har börjat hagla, säger professor Willy Lam, expert på kinesisk politik vid Chinese University of Hongkong:

”Många arbetare på statskontrollerade bolag eller i tidigare boomstäder börjar bli rädda, känner sig utanför och alltmer arga. De har lågt förtroende för regeringen.”

Han framhåller att premiärminister Li Keqiang har en förhållandevis svag ställning inom regeringen och att president Xi Jinping knappast låter genomföra alla de utlovade reformerna.

”För Peking är prioriteringen alltid politisk stabilitet framför reformer. Xi Jinping är ovillig att minska partiets och statens kontroll över ekonomin”, säger han.

”Verktygslådan för att fixa ekonomiska problem blir allt mer begränsad.”

Tyck till