ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Kampen går vidare

  • VINNARE. Hillary Clinton vill locka till sig Bernie Sanders sympatisörer. Foto: Lynne Sladky

Donald Trump är ostoppbar. Men det avskräcker inte rivaler som Ted Cruz och John Kasich.
Det hade varit goda nyheter för Hillary Clinton, om hon inte själv haft samma problem med Bernie Sanders.

Under sitt första segertal i årets primärval, lovade Ohio-guvernören John Kasich att kampen ska fortsätta. Riktigt hur det ska gå till är lite oklart, eftersom han inte väntas vinna så många fler delegater.

För Ted Cruz är han en distraktion i kampen mot Donald Trump. Hans kampanjgeneral Jeff Roe skojade om att skicka Kasich en miniräknare, för att illustrera det mirakulöst stora antal delegater som skulle behövas för en seger.

Rivaliteten är dock ingenting att skratta åt. Kasich kan inte bli republikanernas kandidat – om han kuppas in framför näsan på Donald Trump vid sommarens konvent så riskerar det att slita sönder partiet. Men han kan hoppas, och kanske också få med sin några nya finansiärer.

Kasich ses som etablissemangets favorit, men han gör knappast USA:s konservativa någon tjänst. Om striderna fortsätter ända fram till juli, så riskerar det förstås att distrahera Trump från den demokratiska motståndaren. Värre för honom är att det försenar och motverkar en försoningsprocess som framstår som allt mer akut för republikanerna – ett parti som ofta liknas vid ett stort tält med plats för många riktningar.

I det tältet råder det knappast någon feststämning i dag. Fortsatt splitring talar för lågt valdeltagande, och en demokratisk seger i presidentvalet.

Trumps överlägsna ledning blev allt mer tydlig vid den rösträkning under natten till onsdagen som gav honom segrar i bland annat Florida, North Carolina och Illinois. Han har också markerat sin suveränitet genom att avstå från nästa republikanska tv-debatt, som är planerad till måndag.

Dynamiken är densamma för Hillary Clinton. Tisdagens resultat visade att Bernie Sanders oväntade seger i Michigan i förra veckan inte var början på någon trend. I sitt segertal hyllade Clinton sin rival, i ett försök att locka över hans hängivna sympatisörer.

Både Trump och Clinton är alltså solklara vinnare, som bromsas av inbitna förlorare. Riktigt vart Kasich hoppas ta vägen är en gåta. Men när det gäller Cruz och Sanders är kursen tydlig. De har inga planer på att ge upp. Den första är för hängiven och den andra för välfinansierad.

Tyck till