ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter Analys

Johanna Jeansson: Fed går försiktigt fram

Den amerikanska centralbanken höll som väntat räntan oförändrad på onsdagen och gav samtidigt marknaden en ganska mjuk påminnelse om att fler höjningar väntar.

”Ekonomin väntas växa i måttlig takt och arbetsmarknaden kommer fortsätta förstärkas”, skrev Federal Reserve, Fed, i det pressmeddelande som följde på centralbankens två dagar långa räntemöte. ”Men, den globala utvecklingen och de finansiella marknaderna fortsätter att utgöra en risk.”

Beskedet innebär att räntan hålls kvar i intervallet 0,25-0,50 procent för andra mötet i rad. Nästa räntebesked kommer i mitten av april men en höjning lär ske tidigast i juni, då Fedchefen Janet Yellen precis som under onsdagskvällen håller presskonferens och kan utveckla sin syn på det ekonomiska läget.

Det är en ovanligt tuff utmaning som hon och den amerikanska centralbanken står inför när det gäller att navigera mot ett mer normalt ränteläge.

För det första måste räntehöjningstakten kalibreras utifrån de finansiella risker som uppstår om räntan är låg för länge och risken för marknadsturbulens om den höjs för fort. Fedledamöternas egna prognoser visar nu att de tror på ytterligare två räntehöjningar i år. Det är mindre än vad kommittén räknade med i december men fortfarande mer än vad marknadsprissättningen indikerar. Innan onsdagens räntebesked visade terminsmarknaden att en hel höjning är inprisad först 2017.

För det andra ska det helst se ut som Fed håller en rak kurs, trots att räntekommittén rymmer både hökar som vill höja snabbt och duvor som vill ta det lugnt. Precis som under delar av 2015 var onsdagens beslut inte enhälligt. Den här gången var det ett av nytillskotten i årets räntekommitté, chefen för Kansas City Fed Esther George, som röstade för att gå vidare med räntehöjningar.

Slutligen är sikten ovanligt dålig, eftersom det efter sju år med nära nollränta är svårt att veta hur ekonomin reagerar på en förändring och det samtidigt som andra centralbanker fortfarande är i sänkningstagen. Den amerikanska ekonomin går hyfsat starkt men lägre oljepriser och en fortsatt osäkerhet om utvecklingen i Kina och andra tillväxtekonomier är orosmoment.

I ett sådant läge är det enda rätta att gå försiktigt fram.

Tyck till