ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Boliden tar krafttag i Aitik

  • PROBLEMLÖSNING. ”Vi fokuserar på tillgänglighet och produktionsstabilitet snarare än volym”, säger Bolidens vd Lennart Evrell om koppargruvan i Aitik.

Boliden tar nu krafttag för att få bort produktionsstörningarna i Sveriges största gruva, koppargruvan Aitik.
”Boliden har en svag punkt och det är tillgängligheten i Aitik. Nu satsar vi 1 miljard kronor på att lösa den”, säger vd:n Lennart Evrell.

Ända sedan Boliden för snart tio år sedan investerade över 6 miljarder kronor för att dubbla produktionen i Aitik utanför Gällivare har koppargruvan lidit av produktionsstörningar i de nya krossarna.

Det har lett till stora ekonomiska förluster. Framför allt till följd av lägre produktion, bara under 2015 sjönk malmproduktionen i Aitik med nästan 7 procent jämfört med 2014, men också till följd av betydligt högre underhållskostnader.

På onsdagens kapitalmarknadsdag presenterade Boliden en stor plan för att en gång för alla lösa problemen i Aitik. Bolaget investerar i en dubbelkross som placeras ovanför dagbrottsgruvan. I investeringen på 1 miljard kronor fram till 2018 ingår även ett nytt vattenreningsverk och ny dragning av kraftmatningen.

”Krossarna är den solklara flaskhalsen vi har i systemet i Aitik och nu ska vi få upp stabiliteten”, säger Bolidens vd Lennart Evrell och tillägger att ”allt annat har varit perfekt i Aitik”.

Ett grundläggande problem med de krossar Boliden investerade i vid utbyggnaden av gruvan har varit att de är fristående. De har gjort dem instabila och bland annat lett till sprickor i dem.

”För att få en starkare konstruktion blir därför den nya dubbelkrossen inbyggd i berg enligt samma konstruktion som vår äldsta kross i Aitik som går problemfritt”, säger Lennart Evrell.

Bolidens plan nu är att öka produktionen i Aitik till 45 miljoner ton malm 2020, vilket kan jämföras med 36,4 ton 2015. Lennart Evrell understryker dock att stabilitet i produktionen är avsevärt viktigare än tillväxten.

”Vi fokuserar på tillgänglighet och produktionsstabilitet snarare än volym.”

Lyckas Boliden eliminera produktionsstörningarna i Aitik med de nya krossarna är utsikterna för gruvan definitivt ännu ljusare än tidigare.

”I den nya produktionsplanen är kopparhalten 0,23 procent i stället för 0,22, det är en stor skillnad. Dessutom förlängs gruvans livslängd med den nya planen”, säger Lennart Evrell.

Förra veckan köpte ni nickelgruvan Kevitsa i Finland för 6 miljarder kronor och nu gör ni en tung investering i Aitik. Tar ni inte för mycket risk i ett osäkert marknadsläge?
”Vi känner oss lugna. Vi höjde utdelningen för 2015, vilket är närmast unikt i vår industri, och samtidigt gör vi förvärvet av Kevitsa.”

Tyck till