ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Intervju: Är sötebrödsdagarna över för Unibet?

Spelentusiasten Anders Ström grundade Unibet 1997. Idag, knappt 20 år senare, är bolaget värt 21 miljarder kronor och avknoppningen Kambi 4 miljarder.
Men 2016 har inletts med spelfrossa på börsen och frågan många ställer sig är om sötebrödsdagarna nu är slut.

"De senaste åren har våra aktier gått bra och det finns många som tar hem vinster när det blir oroligt på börsen. Jag har en stor del av mina investeringar i spelbolag och om jag hade trott att sötebrödsdagarna var slut hade jag lagt av", säger Anders Ström.

En av de stora frågorna för spelbolagen är de ökande skattekostnaderna. Andelen intäkter från reglerade marknader för Unibet ligger nu på drygt 34 procent. Hur ska ni behålla lönsamheten?
"Det är helt klart så att vi betalar mer och mer i skatt. Så ser spelplanen ut, vi kan inte driva ett bolag som inte anpassar sig till de regler som finns. En av åtgärderna vi vidtog redan 2011 var att bygga en stabil och väloljad plattform. Den står sig väldigt bra i konkurrensen och driver Unibets effektivitet och ekonomi. Det andra är att vi har knoppat av vår sportboksavdelning, Kambi, som nu säljer sina tjänster till både Unibet och andra operatörer. Över tid tror vi att det ger oss lägre kostnader än om vi skulle driva det själva och Kambi får samtidigt större kapacitet att utveckla sina tjänster. En tredje del är hur stor del av omsättningen vi lägger på marknadsföring och vad vi får ut av det. Här finns det förbättringspotential med prediktionsanalys baserat på big data. Alla de här delarna adderar upp några procent här och där och kan absorbera ökande kostnader för skatt."

I Holland, som är en viktig marknad för Unibet, ser det ut att bli en spelskatt på 29 procent. Klarar ni det?
"Enligt vår bolagsjurist är det inte alls klart vilken skattesats det bli, politikerna diskuterar fortfarande och det är en komplicerad process. Pratar man om kanalisering, det vill säga hur stor andel av bolagen som söker licens, så tror jag att det är för högt med en skattenivå på 29 procent. Pratar man rent affärsmässigt för Unibet så kommer en så hög skatt medföra att konkurrensen blir mycket mindre. Allt annat lika blir det inte så att lönsamheten sänks 9 procentenheter om skatten blir 29 istället för 20 procent."

Kan det rent av vara positivt med en hög skatt för att begränsa konkurrensen?
"Det finns en gräns för hur hög spelskatten kan vara. Den stora nackdelen för både Unibet och Betsson med en för hög skatt är att det kommer att finnas bolag utan licens som erbjuder en bättre produkt utanför systemet, och då har systemet misslyckats."

I Sverige väntas ett licenssystem vara på plats till sommaren 2018. Vad är en optimal skatt för att både staten och operatörerna ska bli nöjda?
"Det ska du egentligen be en nationalekonom att räkna ut. Staten vill ha kvar åtminstone den största delen av sina intäkter, samtidigt blir Svenska Spel och ATG värda pengar och kan säljas. Man ska också väga in att det skapar nya jobb och därmed nya skatteintäkter. Den mest framgångsrika modellen som är mest applicerbar på Sverige är Danmarks. I Danmark har man 20 procent och där är kanaliseringen okej, men det finns fortfarande bolag som agerar utan licens. Någonstans runt 10 procent tror jag är den optimala nivån."

Hur viktig kan spelindustrin bli för Sverige?
"De svenska noterade spelbolagen sysselsätter direkt nästan 7 000 personer, mest på Malta. Och det är bara de bolag jag kunde hitta data på. Sen har du alla sidotjänster med revisorer och advokater och till och med journalister som skriver om det. Det har funnits en stark politisk ömhet för färre arbetstillfällen än så Ett exempelvis i närtid är Saabs konkurs 2011, då det handlade om 4 000 jobb."

Kommer ni att flytta hem folk från Malta när vi får ett nytt licenssystem?
"Det vet jag inte. Nu sitter vi på Malta och har en massa anställda och en organisation på plats, det är svårt att riva upp på en dag. Men som politiker bör man förstå att det är en jättestor global marknad och att Sverige ligger jättelångt framme. Vi både bygger system och har framgångsrika operatörer. Nu kommer Sydeuropa, Östeuropa och andra delar av världen att börja spela online. Det finns en jättemöjlighet för svenska bolag. Det pratas mycket om att skapa kvalificerade arbeten och då är det här en perfekt industri."

Du har minskat ditt innehav i Unibet från cirka 10 till 5 procent av aktierna de senaste åren. Varför?
"Jag investerade i en massa andra saker och trodde att jag skulle ha aktieportföljer hit och dit. Men jag har kommit fram till att det är mycket bättre, och framför allt roligare, att ha mycket investerat i det man jobbar med själv. Så jag har gått mot att göra större investeringar i färre bolag. En ganska stor del av pengarna har jag investerat i Kambi. Jag brinner verkligen för sportspel, det är min stora passion."

Gör det ökande skattetrycket på operatörer att du tycker det är intressantare att äga en underleverantör som Kambi?
"Spelleverantörerna kommer garanterat att få absorbera en del av de här kostnaderna. Operatörerna kommer inte bara att sitta still och tiga."

Hur ser du på konkurrenssituationen för Unibet?
"Det är hårdare konkurrens, bland annat från nya kasinobolag som går bra. Vi har varit beredda på det här och vi står starka. Vi redovisade bra siffror för fjärde kvartalet och hela förra året."

Och för Kambi?
"Det finns några stycken, som SB Tech och Openbet, men de är inte i närheten av lika bra. Men jag räknar med att det kommer dyka upp fler."

Värdet på Kambi har mer än fyrfaldigats sedan avknoppningen för knappt två år sedan. Vad säger du om värderingen?
"Jag har ingen uppfattning om värderingen annat än att jag har minst en tioårig horisont. Kambi har möjlighet att sälja mer globalt också, till operatörer som agerar i andra delar av välden."

Unibet köpte Igame och Stan James förra året. Hur ser du på fortsatt konsolidering?
"Vi har möjlighet att göra fler sådana förvärv. Ökade skattekostnader måste på sikt kompenseras med att bolagen blir större. Paddy Power och Betfair har nyligen slagits ihop, vilket blir en väldigt stark firma. Sen har vi Bet365 som är starka med stöd från sina intäkter utanför Europa. Men jag tror att vi med hjälp av Kambi kan få fram erbjudanden som är lika bra eller bättre än de största aktörernas."

Ska Unibet också satsa mer utanför Europa?
"Det finns ett enormt spelintresse i exempelvis Asien, Sydamerika och USA. Det är regelverken som kommer att avgöra. Jag tror att Unibet i första hand ska vara starkt i Europa."

Vilka är de stora speltrenderna just nu?
"Den stora succén det senaste decenniet är livebetting som har drivits av att det är en specifik online-produkt och av den ökande mobilanvändningen. Det står för över 50 procent av sportspelen och tar över mer och mer. Sen kommer det nya innovationer där man exempelvis kan spela poäng för poäng på tennis."

Snart går det väl inte att göra spelandet så mycket snabbare?
"Någonstans når man vägs ände, men vi är inte riktigt där ännu. De som är yngre och lever helt digitalt kommer att vilja ha andra typer av spel som går mycket snabbare. Det blir en utmaning för ett bolag som Unibet att förhålla sig till. Ska vi till exempel ha ett annat varumärke för den typen av spel?"

För ni de här diskussionerna?
"Det gör nog alla bolag. Tittar man på klassiska gamla aktörer, som Svenska Spel eller William Hill, så är jag inte helt säker på att deras varumärken kommer att vara bärande för den nya digitala generationen. Därför finns det plats för nya bolag hela tiden om man gör det bra."

Fantasy sports, där spelarna sätter ihop lag inom exempelvis amerikansk fotboll och tävlar mot varandra, har blivit en mångmiljardindustri i USA. Är det här något för Unibet?
"Jag bettar på att det inte kommer att fungera lika bra i Europa. Här har man alltid kunnat betta på sitt favoritlag i fotboll. I USA finns det stora begränsningar kring internetspel och då har det här kunnat bli stort. Det finns också ett problem med att det är ett fåtal som är väldigt duktiga som vinner en för stor del av potten. Så var det också med poker, hajarna tog hand om pengarna och operatörerna tjänade för lite på avgiften. Därför dog pokern och fantasy sports riskerar att gå i samma fälla."

Vad tror du om spel på e-sport?
"Där har jag annan teori: ju större nördfaktor desto mindre spelintresse. Fotboll är ganska tråkigt att titta på, det tar 90 minuter och är ganska segt. Det är ett mycket större mervärde om du har spelat på matchen. Eller vem hade gått på trav om det inte gick att spela på? I exempelvis formel 1 och segling är nördfaktorn större och därför behöver folk inte spela på det. Jag tror att e-sport hamnar i samma kategori. Jag sticker ut hakan om säger att e-sport inte kommer att ta sig högt upp på topplistan över vad folk spelar på."

Kambi köper in data av ett antal leverantörer som följer matcher ute på fältet. Kan man göra oddssättningen helt automatiserad i framtiden?
"Det är den heliga graalen och något vi jobbar mycket med på Kambi. Du kan automatisera mycket i en tennismatch genom att ställa in grundparametrar som resulterar i hundratals olika erbjudanden automatiskt. Men i slutändan måste det ändå finnas en person som ser om Roger Federer börjar må illa, den datapunkten är väldigt svår för en dator att förstå. Om man inte har en sensor på hjärtat förstås som känner om han får hjärtklappning, men det ligger längre fram."

När ser vi det?
"Om fem tio år tror jag vi har en helautomatiserad insamling av data med hjälp av sensorer i racketar, bollar och kläderna på spelarna, vilket öppnar för helt nya spelmöjligheter."

Du har själv rekordet på Solvalla med en vinst på 32 miljoner kronor. Hur mycket spelar du i dag?
"Jag har tappat intresset för att spela på hästar i takt med att jag blivit mer intresserad av sporten och djuren, jag håller på med uppfödning och tävlingar. Sedan mitten av 1990-talet har jag spelat mer och mer på fotboll. Jag kallar mig semipro, ibland har jag tid att följa med bra och ibland kopplar jag ur jacket och spelar ingenting. Jag tycker det är jäkligt kul med sannolikhetsbedömning och datakörningar. Om jag plussar 2 procent på min omsättning över tid så är det bra."

Tyck till