ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Ministern: Det är inte bra nog

  • VILL HA MER. Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Foto: Thommy Tengborg

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, är kritisk till att Sverige får tillbaka mindre än en femtedel i affärer av den dryga miljard som staten varje år investerar i internationella forskningsanläggningar.

”Det är inte tillräckligt”, säger hon.

Utnyttjandet av forskningsinfrastrukturer är ett prioriterat område för forskningspropositionen, påpekar Helene Hellmark Knutsson.

”Det handlar om att få industri och näringsliv att utnyttja och ta till vara de unika möjligheter som till exempel ESS och Max IV (forskningsanläggningar i Lund) erbjuder, men också se hur svenska företag kan vara med och bidra till uppbyggnaden av internationell forskningsinfrastruktur”, säger hon.

Enligt Research Match saknas en funktion som kan matcha svensk industri mot de stora forskningsanläggningarna – något som svenska staten borde ha satsat på för länge sedan, enligt vd:n Ulrika Steiner.

För att öka ordervolymerna till svenska företag från forskningsanläggningarna kan det vara aktuellt att utveckla uppdragen till exempelvis innovationsmyndigheten Vinnova och Vetenskapsrådet, menar Helene Hellmark Knutsson.

”Svenska företag borde i högre utsträckning komma in som underleverantörer då tendensen från de stora internationella anläggningarna är att upphandla mycket stora kontrakt som svenska aktörer kan ha svårt att svara på”, säger hon.

Tyck till