ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Stärk det psykologiska försvaret

  • Johan Wiktorin är vd för konsultbolaget Brqthrough och ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademin, med ett förflutet som militär, bland annat i underrättelsetjänsten.

En räv försökte under lång tid att tränga igenom en sköldpaddas skal. Den bet på det eller vände sköldpaddan upp och ned. När det inte gick med våld försökte räven med advokathjälp köpa skalet, men inget hjälpte. När den tekniska utvecklingen hade gått tillräckligt långt köpte den reklamtid om hur sköldpaddor kunde flyga mot himlen.

Det gjorde stort intryck på den lilla sköldpaddan som tyckte att bördan skavde och tyngde på ryggen. Den inhyrda ugglan förklarade att rävarna gått med i Hare Krishna och blivit vegetarianer. Till slut bestämde sig den lilla sköldpaddan för att ta sitt första och sista steg befriad från sitt besvärliga skal. Den visste inte, och skulle aldrig få veta, att informationskrigföring är den målmedvetna träningen av en fiende att ta bort sitt skyddssystem.

Detta är en förkortad version av en allegori i boken Informationskrig från 1998 av den ryska strategen Sergej Rastorguev. Han integrerar psykologin och en matematisk/biologisk syn i kampen om människornas psyken. Information kan spridas likt virus är en bärande tes i verket. På så sätt kan man påverka människorna genom algoritmer när de formar sin uppfattning i olika frågor.

För en stormakt i ekonomiskt och socialt förfall är utvecklingen av informationsteknologin en möjlighet att bjuda motstånd. Kreml kan luta sig mot en stark litterär tradition liksom en matematisk. Regimen har också tillgång till en uppsjö av mänsklig talang, och en vana av att styra eller locka den att arbeta för den nationella säkerheten. Det är därför inte så konstigt att informationskrigföringen fått en så framträdande plats i konflikten med väst.

Vi förundras ofta över den låga argumentationskvaliteten i påståenden från så kallade troll och deras medhjälpare i väst. Men, det är fråga om logaritmer som söker kvantiteter för att överskölja vår varseblivning. Genom en kaskad av påståenden ska mottagliga människor, oftast med lägre utbildning, bli passiviserade eller mobiliserade, beroende på målsättningen. Systemkollaps är modeordet, rädsla övergående i hat är drivkrafterna. Penetrationen genom alternativa sajter över hela det politiska spektrumet kan ha blivit så framgångsrik att man inte behöver Sputniks nordiska sändningar längre.

För att påverka det ekonomiska och politiska etablissemanget i väst använder Moskva i stället skolade officerare från underrättelsetjänsten SVR som studerar, konverserar och förfinar budskap till våra beslutsfattare i affärsmässiga miljöer. Andra handleder agenter som för fram samma budskap på liknande sätt utan att vi vet som är den egentliga avsändaren. Dessa har oftast köpts eller utpressats till att bete sig som ambassaden önskar.

I dessa perspektiv är det därför ett uselt beslut av Sveriges Radio att stänga ned sina ryskspråkiga sändningar. Särskilt som tysk säkerhetstjänst har varnat för ryska försök att manipulera och mobilisera ett par miljoner ryssar som lever i landet mot regeringen Merkel. Många ansvariga aktörer här hemma har ännu inte tagit in vidden av att vi är i en allvarlig konflikt med Kreml, än mindre att informationskrigföring är en omistlig del i denna för Ryssland.

Hur många sköldpaddsskal har vi slängt av oss de senaste 15 åren? Gotland är nu på väg att befästas igen, FRA-lagen baxades igenom med en hårsmån och Särskilda beredskapspolisen bara försvann. Sverige behöver ett robust psykologiskt försvar för informationssäkerheten i samhället.

Vi behöver också vässa förmågan att upptäcka inflytelseagenter, som med modern teknologi kan anta vilken skepnad som helst.

Tyck till