ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Icas fiasko till rätten

  • PÅ STÄDUPPDRAG. Catharina Lagerstam, högaktuell i HQ-rättegången, har en hittills okänd härva på bordet, kan Di avslöja.

Ica-handlarnas entré i leasingbranschen för fem år sedan har förvandlats till en mardröm.
Icas storägare slåss för att få tillbaka mångmiljonbelopp för påstådda lägenhetsrenoveringar, bonusar och semesterresor – och hotas av motstämning.

2010 köpte Ica-handlarnas förbund in sig i leasingbolaget Retail Finance i två omgångar. Bolaget ägnar sig åt finansieringslösningar för detaljhandeln och har bland annat Ica, RNB, McDonald’s och NK som referenskunder.

”Vi tror oss kunna ta extrema marknadsandelar. Inom fem år ska vi ha en position på leasingområdet efter de fyra storbankerna”, sa den dåvarande vd:n Greger Pahlberg till Di när Ica-handlarna gick in som ägare.

Fem år senare, i början av 2015, upptäckte bolagets nya revisor att det saknades underlag för flera poster i bokföringen. Greger Pahlberg fick sluta som vd och en månad senare polisanmäldes han av styrelsen.

Den förskingringsskandal som rullades upp i början av förra året, som Di nu kan avslöja, omfattar ungefär 23 miljoner kronor plus räntor, enligt Retail Finance sammanställning.

Merparten (cirka 19 Mkr) har fastställts i domstol gentemot två av Greger Pahlbergs bolag, men utan prövning i sak. Cirka 9 Mkr bestrids nu av Greger Pahlberg personligen. (Se faktaruta.)

En av dem som var med för fem år sedan är Göran Blomberg som är finanschef på Ica-handlarnas förbund.

Hade ni gjort köpet av Retail Finance i dag?
”Nej det är klart att vi inte hade”, säger Göran Blomberg som sedan flera år även sitter i styrelsen för Retail Finance.

I våras inledde Ekobrottsmyndigheten en förundersökning om bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott mot Greger Pahlberg efter en polisanmälan från styrelsen – brott som båda kan ge upp till sex års fängelse.

”Han förnekar bestämt brott”, säger brottmålsadvokat Henrik Olsson Lilja på Althin advokatbyrå.

”De har polisanmält honom för att på så sätt försöka hamna i ett förmånligare läge i tvistemålet”, säger Henrik Olsson Lilja.

Catharina Lagerstam, känd som visselblåsaren i HQ:s styrelse under tradingskandalen, sitter i leasingbolagets styrelse sedan 2011 och som vd sedan i början av året.

”Jag kollar och checkar allt men vid ett sådant här bedrägeri ska du misstro allt och alla”, säger hon och hävdar att hon som styrelseledamot inte skulle ha kunnat upptäcka ”soppan”, som hon kallar det, utan att själv ha granskat böckerna.

Greger Pahlberg vill inte låta sig intervjuas, men enligt hans ombud i skadeståndsprocessen förbereds både motstämningar och motkrav på såväl Retail Finance som på Ica-handlarnas förbund.

”Greger Pahlberg bestrider alla krav och allt ansvar. Han har motfordringar på Retail Finance Europe AB och Ica-handlarna på minst 25 Mkr för bland annat utebliven lön och skadestånd”, säger advokat Per-Olof Jönsson på Westermalms Advokatbyrå i en skriftlig kommentar.

En kontrollbalansräkning upprättades i våras i Retail Finance och Ica-handlarnas förbund tvingades i början av året skjuta till närmare 25 Mkr till bolaget. Men de kunder som besöker leasingbolagets sajt får inte någon information om de pågående processerna mot bolagets näst största ägare.

”Det är inget fel på vår situation. Kunderna har inget med det här att göra och kommer inte alls att drabbas”, säger Catharina Lagerstam och påpekar att Ica-handlarnas förbund hela tiden garanterat att stå upp för skulderna.

Den tidigare PWC-revisorn Michael Hertin, som under flera år gav Retail Finance rena revisionsberättelser, är anmäld till Revisorsnämnden. EBM har kontaktats av bolaget men ingen polisanmälan är gjord.

Tyck till