ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Diagnosen blev en ny drivkraft

  • Michaela Dufva, vd för Omnia Assistans. Foto: Amanda Lindgren

Att ha adhd kan innebära verkliga problem. Men det kan också fungera som en motor, för till exempel entreprenörer.
Vd:n Michaela Dufva fick nyligen diagnosen adhd.
"För mig är adhd en funktionsförmån, inte en funktionsnedsättning."

Michaela Dufva är 32 år och fick sin adhd-diagnos i höstas. Hon äger och är vd för ett företag med 150 anställda och 44 miljoner kronor i omsättning.

Hon beskriver sig som driftig och kreativ. Men också som ostrukturerad och okoncentrerad.
”Och ibland kraschar jag. Det är skönt att jag har pålitliga medarbetare runt omkring mig om jag har rört till saker.”

Företaget, Omnia Assistans, inriktar sig på att ge assistans till personer med funktionsnedsättning.

I år firar hon tio år som entreprenör.
”Det här företaget är en lycklig konsekvens av min impulsivitet. Jag var en 22-årig undersköterska som behövde ett jobb. Egentligen ville jag bli läkare, men vågade inte söka utbildningen eftersom jag har svårt för matematik.”

Under intervjun håller hon i en burk med läppglans som hon emellanåt trummar på. Ibland lägger hon den ifrån sig på bordet, men så – vips! – har den hittat tillbaka till händerna. Hon försöker öppna locket, men lyckas inte.
Ritsch, etiketten åker av.
”Jag måste ha något att pilla med, jag har överskottsenergi”, säger hon.

Michaela Dufva säger sig vara självmedveten och tänka ganska mycket på hur hon beter sig och vad andra tycker om henne. Hon vill ge ett professionellt intryck.

Den neuropsykiatriska diagnosen stör inte henne det minsta. Tvärtom. Den har i stället stärkt hennes självbild och självinsikt.
”Det var skönt att få ett kvitto på att det inte bara var min upplevelse, utan att vissa saker verkligen är svårare för mig än för andra”, säger Michaela Dufva.

Hon är öppen med sin diagnos eftersom den inte förändrar henne som person.
”Adhd är ju inget begåvningshandikapp och jag har aldrig känt mig dum. Bara annorlunda”, säger hon.

Resan mot en fastställd diagnos började 2012 då Michaela Dufva fick en utmattningsdepression. De två barnen var små och hon gick igenom en skilsmässa. Utöver detta ägde en omorganisation rum på företaget.

I samband med livskrisen började hon ställa frågor om sig själv och sitt liv.
”Jag hade länge skämtat och sagt: ’Jag har nog lite adhd’. Jag har sagt så eftersom även enkla saker kan bli fel för mig, till exempel att jag glömmer bort tider och att saker inte alltid blir som planerat. Det har gett mig skuld och skam.”

När en vän slutligen sa: ”Är det ingen som har berättat för dig att du har adhd?”, bestämde hon sig för att ta reda på hur det verkligen låg till.

En noggrann utredning gav besked. Hon tillhör de omkring 2,5 procent vuxna i Sverige som har adhd.

Förutom en fördjupad självinsikt har diagnosen också gett henne möjlighet att via Hjälpmedelscentralen ta del av hjälpmedel som kan underlätta livet. Exempelvis tyngdtäcket på 16 kilo, som hon sover med.

”Jag har sovit dåligt hela mitt liv, sömnproblem är vanligt bland personer med neuropsykiatriska diagnoser. Täcket hindrar mig från fysisk överaktivitet på nätterna. Tyngden påminner mig om var jag börjar och slutar. Den fysiska beröringen gör mig trygg.”

Andra hjälpmedel är den så kallade timstocken. Det är en ungefär 20 centimeter lång låda som ska hjälpa användaren att hålla reda på tiden. Den är försedd med lampor som släcks vartefter tiden går. Den går att ställa in på mellan fem och 20 minuter, ungefär som en äggklocka.

”Om jag inte använder den så fastnar jag. Till exempel, om jag ska göra en uppgift som är svår och tråkig kan jag bestämma att den inte får ta mer än en viss tid. Jag kan titta på timstocken och veta att om tio minuter får jag ta paus. Om jag inte använder den kan jag maska bort hela dagen, vilket ger mig ångest”, säger Michaela Dufva.

En annan sak är den magnetiska tavla som hon har på väggen på kontoret i Nacka. Där har hon rutat in sina dagar i block, ungefär som ett skolschema.
En vanlig vardag kan se ut så här:
7–8: Morgonbestyr med barnen.
8–9: Träna, duscha, ta sig till jobbet.
10–11.30: Möte.
11.30–12: Vila och äta.
12–14: Arbeta administrativt.
14–15: Åka hem, förbereda middag och sköta hushållet.
15–16: Arbeta administrativt.
16–20: Umgås med barnen och ha fritid.
20–23: Arbeta administrativt.

Samma sak gäller hemmavid, där hon har skapat ett exakt likadant schema för barnens och hennes aktiviteter. Så även med skrivbordet – det ser exakt likadant ut i hemmet som på jobbet, då alltför olikartade visuella intryck stjäl energi.

Utöver de här hjälpmedlen har hon appar i telefonen som delar in dygnet i tidssegment.

Förutom problem med att hålla reda på tid tycker Michaela Dufva även att det är svårt att hålla ett jämnt arbetstempo. I stället lever hon i cykler – både privat och yrkesmässigt. Först tar hon sig an ett jobb med full energi, jobbar stenhårt och glömmer att sova och äta ordentligt, för att därefter bli utmattad.

Nu har hon lärt sig att balansera livet och tänka mer på sömn, mat och familjeliv, och ser till att alltid ha en reservplan. Hon har även börjat tidigarelägga deadlines för att skapa marginaler för förseningar, och har tagit in hjälp för att sköta företagets ekonomi.

”Det var förut ett stort energidränage då siffror kan vara svårhanterliga och skapa oro och stress.”

Utöver sin heltidstjänst som vd har hon några uppdrag utanför Omnia Assistans. Till exempel jobbar hon extra på ett affärsjuridiskt företag där hon upprättar förlikningar.

Genomgående under intervjun pratar Michaela Dufva fort och intensivt, men kan också stanna upp och tänka efter, söka efter rätt ord – som nu, på frågan om hur hon hinner med allt?

”Jag är känslostyrd, hittar jag ett ämne som ger mig energipåslag så blir det ämnet högprioriterat. Som det här med juridiken som är så kul. Men visst, extraarbetet sker ju på bekostnad av min fritid.”

Samtidigt som Michaela Dufva är energisk i sin vd-roll har hon en lågmäld inställning till sin framgång. Att som 22-åring ha startat ett företag, som nu tio år senare, har 150 anställda och tiotals miljoner kronor i omsättning är inte något att yvas över, enligt henne.

Hon rycker på axlarna och säger:
”När jag sommarjobbade på ett kollo lärde jag känna en man som hade blivit fri från sitt heroinmissbruk som sa: ’Så länge du är ödmjuk inför din uppgift så löser sig resten’. De orden bär jag med mig.”

Inställningen kan kanske hänga ihop med diagnosen, tror hon – det är inte pengar eller status som driver henne. Hennes känsla är att chefer och entreprenörer med adhd ofta är mänskliga och vill jobba med humanitära frågor.

”Jag tror att man hittar många med adhd inom yrken som jobbar nära människor. Många av oss delar upplevelsen av att ha blivit utsatta för orättvisa, oförstående och missbedömningar. Sådana upplevelser kan engagera”, säger Michaela Dufva.

Sammanfattningsvis säger hon sig ”tänka utanför lådan”. En utsago som manifesteras i närkampen med den tidigare nämnda läppglansburken, vars lock inte vill gå upp.

”Jag brukar hitta lösningar på alla problem”, säger hon och kastar burken med full kraft i golvet.

Mycket riktigt – locket flyger av och Michaela Dufva får sin läppglans.

Tyck till