ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

”Oetiskt tjäna pengar på andras sjukdomar”

  • LOCKET PÅ. Per Bolund (MP), finansmarknadsminister. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Läkare riktar skarp kritik mot AP-fondernas tobaksinvesteringar.
Men regeringen lägger locket på.

Ola Brodin, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och ordförande för Svenska Lungcancerstudiegruppens insamlingsstiftelse, är starkt kritiskt till AP-fondernas miljardinnehav i tobaksbolag.

”Politiskt arbetar man på att dra ned rökningen och samtidigt försöker man tjäna pengar på detta i pensionsfonderna”, säger Ola Brodin som tycker att innehaven är olämpliga av två orsaker.

”Dels är det oetiskt att tjäna pengar på andra människors sjukdomar. Dels är det en dålig ekonomisk affär på sikt. Konsumtionen av tobak kommer med tiden att minska och jag tror också att tobaksbolagen kommer att ställas till svars och få betala stora skadestånd, vilket har skett i USA.”

Även psykologen Barbro Holm-Ivarsson, expert på tobaksprevention och ordförande i föreningen Psykologer mot tobak, upprörs över tobaksinvesteringarna.

”Det är fruktansvärt att AP-fonderna investerar i bolag som tjänar pengar på att människor dör och lider.”

”Jag tror inte att det svenska folket vet att våra pensionspengar investeras i sådana här oetiska bolag.”

Att investeringarna görs trots att Sverige skrivit under WHO:s konvention om tobakskontroll tycker hon är anmärkningsvärt.

”Varannan person som röker dagligen dör i förtid på grund av rökningen. Rökningen är rena rouletten, och i genomsnitt dör man tio år i förtid.”

”Rökning beräknar också kosta det svenska samhället 30 miljarder om året på grund av vård och inkomstbortfall som följer till följd av rökning.”

Frågan om AP-fondernas innehav i både tobaksindustrin, och i bolag med koppling till kärnvapentillverkning som Di rapporterade om på onsdagen, är känslig för regeringen som väljer att helt lägga locket på.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhälls stab hänvisar till att det är en fråga som ligger på finansmarknadsminister Per Bolunds bord. Men inte heller han, aktiv i frågan om ansvarsfulla placeringar och hållbarhet, vill kommentera saken.

Inte heller från folkhälsominister Gabriel Wikström, som engagerar sig mot rökning, blir det några kommentarer i AP-fondsfrågan.

Tyck till