Börs & Marknad Ledare Bil Play Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

Nasdaq vill säkra optioner

Stockholmsbörsens ägare Nasdaq fortsätter sin köpoffensiv.
Genom en affär med Deutsche Börse hoppas den amerikanska operatören stärka sitt grepp om optionsmarknaden i USA.

International Securities Exchange, ISE, ägs av Deutsche Börse och driver tre handelsplatser för optioner, ett finansiellt instrument som länge har tillhört den tekniskt profilerade Nasdaqbörsens främsta områden. För att ytterligare stärka greppet vill nu amerikanska Nasdaq köpa ISE för motsvarande 9,3 miljarder kronor.

Affären ska ge Nasdaq, där Börje Ekholm är ordförande, kontroll över nästan 40 procent av USA:s optionsmarknad - en bransch som på senare år har blivit hårt konkurrensutsatt.

Hård är också rivaliteten i den våg av affärer där olika börsoperatörer försöker köpa upp varandra. Säljaren Deutsche Börse är själv på väg att gå samman med Londonbörsen LSE. Dessa samtal har dock fått New York-börsens ägare ICE liksom den kanadensiska jätten CME Group att överväga bud på Londonbörsen.

Även Nasdaq har funnits bland LSE:s tidigare friare. Den amerikanska teknikbörsen har under det gångna årtiondet expanderat internationellt, bland annat med köpet av den nordiska börsoperatören OMX. Bara under det senaste året har Nasdaq gjort fyra betydande förvärv i USA, bland annat av analysverksamheten Standard & Poors Capital IQ samt nyhetstjänsten Marketwired.