ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Expert: EU gör ett dyrköpt misstag

  • OROLIG. Greklands premiärminister Alexis Tsipras varnar för att stängda gränser hotar EU:s framtid. Foto: Thanassis Stavrakis

EU-ledarna fortsätter att bråka om gränser och stöd till Turkiet, medan tiotusentals flyktingar sitter fast i Grekland.
”Det är en cynisk och dyr politik att köpa sig hjälp från Turkiet”, säger EU-experten Fredrik Erixon.

”EU har ingen framtid om det fortsätter så här”, twittrade Greklands premiärminister Alexis Tsipras på onsdagskvällen sedan flera europeiska länder i princip har stängt gränserna för flyktingar som vill vidare norrut från Grekland.

EU:s toppmöteschef Donald Tusk tackar däremot länderna på västra Balkan för att de ”genomför en del av EU:s strategi för att hantera migrationskrisen”.

Även planerna på en omfattande uppgörelse med Turkiet är omstridd, bland annat på grund av regeringens behandling av media och opposition.

Inför det extrainkallade EU-toppmötet i måndags förhandlade Turkiet, Tyskland och EU:s nuvarande ordförandeland Nederländerna fram ett förslag.

För varje syrisk flykting som Turkiet tar tillbaka från Grekland, tar EU-länderna emot en syrier från flyktinglägren i Turkiet. Det ska hejda den farliga människosmugglingen.

Samtidigt lovar EU att betala för återskickandet plus ytterligare 3 miljarder euro, 28 miljarder kronor, för de 2,5 miljoner syrier som har flytt till Turkiet.

”För att 1:1-principen ska fungera måste det finnas en omfördelning inom EU”, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

Han säger att Ungern har tonat ned sina invändningar.

”Om man inte är beredd att ta emot flyktingar borde man inte vara med i Schengenområdet. Hela Schengen står på spel”, säger Morgan Johansson.

Han påpekar samtidigt att processen måste följa internationell rätt.

Fredrik Erixon, chef på tankesmedjan Ecipe i Bryssel, anser att EU är på väg att göra ett dyrköpt misstag.

”Ett antal medlemsländer, särskilt Tyskland, befinner sig i en knipa som de behöver ta sig ur snabbt. De är beredda att skapa ett förhållande till Turkiet som inte är bra för EU på lång sikt.”

Krisen förvärras av EU:s splittring.

”Det finns ingen samhörighet om volymer eller ens om att ta emot flyktingar över huvud taget”, säger Fredrik Erixon.

Det finns en vinnare.

”EU har blivit en bricka i ett spel för ryssarna. President Vladimir Putin vet att flyktingarna destabiliserar EU-samarbetet”, säger Fredrik Erixon.

Flyktingfrågan ska diskuteras även på nästa EU-toppmöte, som startar på torsdag i nästa vecka. Än en gång deltar Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.

Tyck till