ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Bolidens vd: ”Aldrig till salu när det är bra tider”

  • SÅLD. Kevitsa är ett dagbrott som ligger i norra Finland. Det har tidigare drivits av den kanadensiska gruvjätten First Quantum. Foto: Heikki Saukkomaa

Boliden har övervägt att köpa gruvan Kevitsa under en längre tid.
”Det är en möjlighet som vi inte har sett förut”, säger Lennart Evrell, vd för Boliden.

Varför är det rätt tillfälle att göra ett stort förvärv nu?
”Den här typen av gruvor är aldrig till salu när det är bra tider. Men vi har positionerat oss finansiellt för att kunna köpa nu och så har vi lediga resurser i företaget efter att Garpenbergprojektet är klart. Det är ett attraktivt läge.”

First Quantum har haft betydande problem att öka produktionen i Kevitsa. Vad kan ni göra bättre?
”Det finns ingen som är bättre lämpad att köra Kevitsa än vad vi är. Det är ett dagbrott, gruvan har samma leverantörer som vi har och vi har erfarenhet av den typ av malm som finns i gruvan. First Quantum har haft en del bekymmer med att öka produktionstakten men det är inte ovanligt i gruvvärlden att man har problem med nya gruvor i början.”

Vad har First Quantum gjort för fel?
”Det är inte vår uppgift att gå in och kommentera det. Men vi har egna interna planer som är baserade på vår due dilligence (fördjupad företagsgranskning, Di:s anm) och som vi kommer att fortsätt att jobba med. Därefter kan vi gå ut och berätta vad vi kan göra.”

Hur många års arbete är det innan ni kan ha gruvan i toppskick?
”Det är hård malm i gruvan, med en komplexitet som vi känner igen, men vad som är lösningen i just det här fallet är för tidigt att avgöra.”

Räknar ni med att nickelpriset har bottnat?
”Det är svårt att sia om, men det vi vet är att priserna är djupt ned på cash/cost-kurvorna och då brukar det inte vara så mycket nedsida men däremot potentiellt stor uppsida. Sedan är frågan hur lång tid det tar innan det vänder upp.”

Var ni framgångsrika med att pruta på priset?
”Det är ett marknadspris vi betalar. Det finns värderingar som är ett år gamla som värderar gruvan betydligt högre men då var marknadsläget ett annat.”

Tyck till