ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Wolfs uppgång och fall

  • NY PÅ JOBBET. Michael Wolf i februari 2009, som nyligen tillträdd vd för Swedbank. Foto: Petter Cohen

Michael Wolfs framgångsrika vd-karriär på Swedbank slutade i moll.

Efter Di:s avslöjande om en rad högt uppsatta chefers fastighetsaffärer fick han på tisdagen sparken.

Det var en förvånad Michael Wolf som fick motta det tunga beskedet av styrelsen, under ledning av ordföranden Anders Sundström.

Fastighetsaffärerna har visserligen utvecklats till en stor huvudvärk för Swedbanks styrelse och ledning, men hittills har det sett ut som att Michael Wolf skulle lyckas hålla sig kvar.

Något som talat för detta är inte minst hans arbete med att vända den dåvarande krisbanken till en pengamaskin som 2015 gjorde en vinst på knappt 16 miljarder kronor. Så sent som i oktober utsåg den ansedda tidningen Harvard Business Review honom till världens nionde bästa vd.

Aktiemarknaden visade också sin besvikelse över petningen genom att sänka aktien med 6 procent. Michael Wolf har under sina sju år som vd skapat stora värden för aktieägarna – men kritiken mot honom har också stundtals varit hård.

När Di den 5 november 2008 avslöjade att Michael Wolf, då vd för kredithanteringsföretaget Intrum Justitia, skulle ta över som vd efter Jan Lidén var krisstämningen inom Swedbank påtaglig.

Banken hade under hösten tvingats till en nyemission på 12,4 miljarder på grund av en alltför vidlyftig utlåning i de baltiska länderna och en i jämförelse med andra svenska banker stor exponering mot Lehman Brothers. Som en följd av detta hade Swedbank även ansökt om att gå med i det statliga garantiprogrammet.

Michael Wolfs uppdrag från styrelsen var tydligt: att återupprätta förtroendet för Swedbank.

Det här var lättare sagt än gjort. När Michael Wolf tillträdde i mars 2009 hade aktien redan halverats under årets första månader och det ryktades om att Swedbank var i behov av ytterligare en nyemission.

Lugnare blev det inte av att Di bara några veckor senare kunde avslöja att Michael Wolf var delägare i skandalfonden Weavering där över 5 miljarder kronor har gått upp i rök. Något han själv sa sig inte känna till.

I samma veva anställdes Göran Bronner som riskchef för koncernen. Han blev senare finanschef tillika Michael Wolfs parhäst – och spelar en av huvudrollerna i Di:s avslöjande om privata fastighetsinvesteringar som nu lett fram till att Michael Wolf fått sparken.

Men 2009 var duon fullt fokuserade på att rädda banken från undergång. I augusti tvingades Swedbank återigen att be sina aktieägare om nya pengar, den här gången 15 miljarder kronor.

I samband med detta stärkte Folksam, med dåvarande vd Anders Sundström, greppet om banken ytterligare. Det skulle dock dröja till 2013 innan Anders Sundström tog över som ordförande.

2009 slutade med en förlust på över 10 miljarder kronor. Men redan i inledningen av 2010 började det se ljusare ut och Michael Wolf kunde kosta på sig att utlova en vinst för helåret.

I april 2010 lämnade Swedbank det statliga garantiprogrammet, genom vilket banken hade lånat totalt 412 miljarder kronor.

Sedan dess har det mesta pekat åt rätt håll för Swedbank och Michael Wolf. Vinsterna har skjutit i höjden och redan 2011 klubbade banken igenom ett nytt bonusprogram. Det här möttes av kritik från bland annat föreningen Aktiespararna men Michael Wolf försvarade sig med att banken tagit sitt ansvar.

En annan episod med Aktiespararna har också fått stor uppmärksamhet under Michael Wolfs vd-tid är turerna kring Swedbanks Roburs så kallade aktiva förvaltning. Enligt Aktiespararna har fondbolaget lurat sina sparare under lång tid genom att ta betalt för aktiv förvaltning som inte varit det. Swedbank och Michael Wolf har dock försvarat sin fondförvaltningsmetod.

Under de senaste åren har det till och från spekulerats i att Michael Wolf är på väg bort från Swedbank. Rykten som har visat sig vara osanna. Istället fick han på tisdagen sparken, något som överraskade både honom själv och marknaden.

Bakgrunden är Di:s avslöjande från september om att finansdirektör Göran Bronner och dåvarande storbolagschefen Magnus Gagner-Geeber byggt upp en privat fastighetsverksamhet med fastigheter i Stockholm, Örebro, Skövde och Örnsköldsvik.

Swedbanks vd Michael Wolf försvarade inledningsvis sina toppchefers fastighetsaffärer och sitt eget beslut att tillåta dem.

Chefernas affärer fick dock kritik både från ägare och internt på banken. Det handlades bland annat om varför personer i ledningen får tillåtelse att göra affärer vid sidan av jobbet när inte personal på lägre nivå tillåts och hur mycket tid affärerna tar från ordinarie arbetsuppgifter.

I december fick Magnus Gagner-Geeber sparken. Efter detta skärpte även Swedbanks styrelse reglerna för de anställdas bisysslor. Syftet med uppstramningen var att medlemmar i koncernledningen inte ska kunna göra den här typen av investeringar i framtiden, förklarade Michael Wolf.

Han sade samtidigt att intressekonflikterna hade hanterats och att ”inga fel begåtts i sak”, men medgav samtidigt att affärerna aldrig borde ha ägt rum, och att han inte borde ha godkänt dem.

I början av 2016 kunde Di berätta att FI har inlett en granskning av Swedbanks hantering av de omfattande privata fastighetsaffärer som ett antal toppchefer har ägnat sig åt.

Det exakta motivet till varför styrelsen och Anders Sundström valde att agera precis nu kanske vi aldrig får svar på. Det man kan konstatera är att det under många år har pratats om att Anders Sundström och Michael Wolf inte drar jämnt.

I den första intervjun med Di som tillträdande vd 2008 förklarade Michael Wolf att han var en tävlingsmänniska, men att det fanns viktigare saker än att vinna varje strid.

Efter att ha lyckats vända en krisbank till en pengamaskin var det några kollegers fastighetsaffärer som blev hans slutliga nederlag.

Tyck till