ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Tufft för Brummer

  • Patrik Brummer. Foto: Joey Abraityté

2016 har börjat tungt för fondbolaget Brummer & Partners.
Den klassiska hedgefonden Zenit har lagts ned och paraplyfonden Brummer Multi Strategy, BMS, har fått sin sämsta start sedan den grundades för 14 år sedan.

”Jag vet att det är en annan av deras hedgefonder som har kört i diket initialt under februari. Det här kan följas av fler förändringar”, säger en rutinerad fondförvaltare till Di.

I förra veckan stod det klart att Sveriges första hedgefond, Zenit, läggs ned. Beskedet kom efter det att fondens största andelsägare, BMS, beslutade att lösa in sina andelar på grund av en för dålig avkastning.

Zenit hade en usel inledning på året och backade med 5,6 procent i januari. BMS, som investerar i en rad olika Brummerfonder, tappade 0,6 procent under samma period.

Och februari har inte inneburit någon förändring i rätt riktning. Under de första fem dagarna har BMS tappat 1,8 procent och är därmed ned med 2,4 procent i år.

Då Zenits portfölj ”i allt väsentligt” redan har avvecklats, torde fondens påverkan på februaris utveckling vara begränsad. Något som också bekräftas av Brummer & Partners presschef Jacob Lannerö. Han vill dock inte avslöja vilka innehav som tyngt samlingsfonden, med en fondförmögenhet på över 50 miljarder kronor.

Det man kan konstatera är att Carve 2 var den fond som gick näst sämst efter Zenit i januari, med ett tapp på 3,9 procent.

”Vi försöker vara transparenta men vi kan inte ge nedbrutna siffror för februari annat än det samlade dagliga estimatet. I mitten av månaden kommer det att framgå tydligare vilka fonder som bidragit och belastat”, säger han.

Flera personer i hedgefondvärlden som Di har pratat med har reagerat på den svaga inledningen av februari.

”Med tanke på hur det ser ut efter några dagar in i den här månaden så är det någon annan hedgefond som har problem i deras system”, säger en fondförvaltare.

”En sådan här dålig start på ett år tror jag inte att de har haft någonsin.”

Att döma av fondens egen statistik stämmer påståendet. Den sämsta januarimånaden hittills, och fram tills nyss den enda med negativ utveckling, då fonden backade med 0,4 procent. Fonden har också haft en negativ februarimånad sedan den grundades, då den också tappade 0,4 procent.

BMS lanserades 2002 och har hittills inte haft något förlustår. De två senaste åren har varit fondens svagaste med uppgångar på drygt 2 procent.

Tyck till