ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Nästa vd väntas bli en kvinna

  • INSATT. Birgitte Bonnesen har arbetat på Swedbank sedan 1987. Hon är en stark kandidat till vd-posten. Foto: Jenny Lagerqvist

Swedbanks ledarkris kanske redan är löst.
Mycket talar för att Birgitte Bonnesen permanentas på vd-stolen.
En annan tänkbar kandidat är Catrin Fransson som lämnade Swedbank i slutet av 2013 för att bli vd för Svensk Exportkredit.

Efter en lång period med stort internt missnöje med Michael Wolfs ledarskap lär personalens synpunkter väga tungt när en ny vd ska rekryteras. Enligt Di:s källor är Birgitte Bonnesen populär internt och har lyckats mycket väl med att vända verksamheten i Baltikum.

Eftersom regelfrågorna har blivit allt mer centrala för bankerna är Birgitte Bonnesens tidigare chefskap för internrevisionen också en viktig faktor.

Bankens ordförande Anders Sundström tog bland annat upp hennes arbete med regelverksfrågor på tisdagens konferenssamtal med pressen.

Bank och finans är en förtroendebransch, där nedslag från Finansinspektionen och regelmissar kan stå banken mycket dyrt. Både i form av tappat renommé och dryga böter. Nordea klarade sig undan med maxbeloppet 50 miljoner i kronor i böter när banken för ett år sedan fick svidande kritik för att inte ha följt reglerna för penningtvätt (se separat artikel på sidan 9).

Handelsbanken fick i samma veva kritik för brister när det gäller regler mot penningtvätt.

Nya regler gör dessutom att Finansinspektionen kan döma ut böter som verkligen svider, upp till 10 procent av omsättningen vilket för storbankerna innebär ett tak på över 5 miljarder kronor.

Birgitte Bonnesen är en långvägare i Swedbank, dit hon kom redan 1987. Sedan tidigare sitter hon i koncernledningen och hon har hunnit med en lång rad chefsposter under karriären. Frågan är också hur motiverad Birgitte Bonnesen är att gå tillbaka till tidigare uppdrag om hon inte blir ny bank-vd. Då har styrelsen i stället lyckats med konststycket att bli av med en toppkraft.

Man bör inte heller räkna bort Birgitte Bonnesens danska påbrå som en tillgång. På ägarnivå inom bank och finans uppskattas ofta den lite tuffare danska stilen där ledare inte drar sig för att snabbt peta chefer som inte levererar resultat.

Exempel i den svenska finansbranschen är Handelsbankens relativt färske vd Frank Vang-Jensen och Nordeas tidigare vd Christian Clausen.

I Nordeas koncernledning finns ytterligare två danskar, Torsten Hagen Jørgensen och Mads G Jacobsen.

Michael Wolfs högra hand och bankens finanschef Göran Bronner har ofta pekats ut som bankens främsta affärsmässiga kraft, men efter turerna med hans affärer utanför banken lär finanschefens utsikter för att bli koncernchef vara mikroskopiska.

Ett annat hett namn för vd-posten är den tidigare toppchefen Catrin Fransson, som satt i koncernledningen och som under åren 2010 till 2012 var chef för den svenska bankrörelsen som då var Swedbanks största affärsområde.

Under 2013 var Catrin Fransson chef för Group Products, med ansvar för samtliga produkter och tjänster.

Catrin Fransson hade jobbat på Swedbank sedan 1987 och omnämndes ofta som en av flera vd-kandidater på banken. Hon valde i stället att under 2014 börja som vd för statliga Svensk Exportkredit.

Man bör inte heller helt räkna bort möjligheten för att ett mindre väntat namn dyker upp som styrelsens val. Tunga ägare som Folksam och Sparbanksgruppen kan välja att prioritera erfarenheter från politik, samhälle och myndigheter mer än affärsmässighet.

Det kan handla om att plocka ur chefsgarnityret inom bankerna, eller exempelvis Ingrid Bonde. Hon är i dag finanschef på Vattenfall och var tidigare vd för AMF och under fem år generaldirektör på Finansinspektionen, så kompetensen kring de regelmässiga frågorna sitter djupt.

Jens Henriksson, vd på Folksam sedan hösten 2013, är ett annat tänkbart namn förutsatt att han skulle vara sugen på att ge sig in i hetluften som koncernchef för stort börsbolag.

Tyck till