close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Hägerstrand: Krisen är total i Swedbank

Uppdaterad 2016-02-15 08:56. Publicerad 2016-02-09 09:58

Michael Wolf. Foto: TT

Krisen är total i Swedbank, kaos är ett milt ord. Snart kan banken stå utan såväl ordinarie vd, finansdirektör som styrelseordförande.

Det finns flera tänkbara förklaringar till att Swedbanks styrelse valde att sparka Michael Wolf. Den första är att Finansinspektionen har kommit med grava anmärkningar mot banken i spåren av de fastighetsaffärer som Di avslöjat att bankens högsta direktörer privat har gjort med kunder. Den andra är att styrelsen helt enkelt har tappat förtroende för Michael Wolfs förmåga att styra banken. Den tredje är att Swedbanks hårt kritiserade ordförande Anders Sundström har drivit igenom ett entledigande av vd i ett försök att säkra sitt eget återval på vårens stämma. Det fjärde är något nytt graverade har uppdagats.

Annons:

Fakta

Detta har hänt i Swedbank

  • I slutet av september avslöjade Di att Swedbanks finansdirektör Göran Bronner och dåvarande storbolagschefen Magnus Gagner-Geeber byggt upp en privat fastighetsverksamhet, vilket strider mot bankens interna regler.
  • I december sparkades Gagner-Geeber. Vd Michael Wolf sade att intressekonflikterna hade hanterats genom interna och externa granskningar, och att ”inga fel begåtts i sak”.
  • Wolf medgav samtidigt till Di att affärerna aldrig borde ha ägt rum, och att han inte borde ha godkänt dem.
  • Vid årsskiftet inledde Finansinspektionen en särskild granskning av banken, till följd av Di:s avslöjande.
  • Den 9 februari meddelade Swedbank att Michael Wolf får gå med omedelbar verkan. FI kommer dock att fortsätta sin granskning av banken och dess tidigare vd.

Oberoende vad som är orsaken till att Michael Wolf får sparken är Swedbank nu en bank med en ledning i djup kris och vi har troligen inte sett det värsta.

Vi tar det från början: Före jul fick chefen Magnus Gagner Geeber, chef för stora företag och krediter i Swedbanks koncernledning, sparken till följd av Di:s avslöjanden. Di kunde förra veckan avslöja att bankens finansdirektör Göran Bronner, som enligt många bedömare i praktiken styrt banken de senaste åren, troligen är på väg från banken. Han ville bli vd på Intrum Justitia men fick inte jobbet. Att styrelsen i dag inte utsåg honom till tillförordnad vd förstärker bilden av att han är på väg ut.

Och nu när Michael Wolf nu har fått sparken är den stora frågan hur längde Anders Sundström är ordförande för banken, ifrågasättandet av honom ökar i ägarleden. Risken är hög för att Swedbank snart står utan både vd, ordförande och finansdirektör.

Anders Sundströms egen plan är troligen att han ska återväljas i vår och avgå vid stämman 2017. Tanken att Anders Sundström ska få sitta kvar som en "lame duck" under ett år trots alla tvivelaktigheter som han själv och framför allt Swedbank är indragna i framstår som absurd och ett hån mot anställda, kunder och aktieägare.

Detta särskilt efter att FI i januari inledde en granskning av Swedbanks hantering av intressekonflikter när direktörer i koncernledningen har gjort privata affärer med bankens kunder.

Att FI startade utredningen är ytterst allvarligt. Om FI kommer fram till att det har funnits brister i Swedbanks hantering är det styrelsens ansvar och då måste Anders Sundström ofrånkomligen lämna redan på vårens stämma.

Men oberoende resultat av FI:s granskning behöver Swedbank, en av det svenska samhällets viktigaste institutioner, snarast en ordförande med en högre trovärdighet än vad Anders Sundström nu har. För trots att han har varit ordförande för banken i flera år har han inte förmått att bygga upp ett regelverk som förhindrat bankens främsta direktörer att privat göra ytterst tvivelaktiga affärer med kunder.

Därtill påverkas Anders Sundströms renommé negativt av hans resor med SCA:s privatjet som Folksams kunder till slut fick betala och av de tveksamma gruvinvesteringar som Folksam gjorde i Northland Resources under hans tid som Folksam-vd.

Valberedningen i Swedbank har föreslagit att Anders Sundström ska återväljas i vår. Att så blir fallet är långt ifrån säkert. Den minnesgode vet att Industrivärdens valberedning föreslog att Anders Nyréns skulle väljas till ordförande i fjol men det ändras i sista stund före årsstämman då kritiken blev för besvärlig.

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Etiketter i denna artikel

Annons:
Annons:
”Prenumerera”
Vinnare och förlorare
17:29 % Senaste
SSAB A 9,03 27,77
SSAB B 6,16 21,88
Tieto 4,06 256,50
Autoliv SDB -7,78 895,50
Skanska B -4,84 177,10
Sweco A -4,04 154,40
Världsindex
Nikkei 225 -1,09% 16 627,25
Hang Seng Index -0,16% 21 964,27
FTSE 100 Index 0,46% 6 730,48
Dax 30 -0,09% 10 147,46
CAC 40 0,11% 4 381,10
Dow Jones Industrial Average 0,29% 18 570,85
NASDAQ Composite 0,52% 5 100,16
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Ericsson 11 29 5
Nordea 15 21 3
Telia Company 9 8 1
Nokia 9 4 0
Lucara Diamond Corp 8 4 0
SAS 1 7 2
Evolution Gaming ... 8 0 0
Handelsbanken 0 2 4
Xvivo Perfusion 0 6 0
Tieto 3 3 0
Atlas Copco 4 0 0
Medivir 0 4 0
Concentric 4 0 0
ShaMaran Petroleu... 1 2 0
Mr Green & Co 0 3 0
North Chemical 0 3 0
PledPharma 0 3 0
Bonava 1 1 1
Verisec 0 3 0
Semafo Inc. 1 2 0
Telegram
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
SSAB A
9,03
PROB
-10,33
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)