Börs & Marknad Ledare Di TV Bil Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

EU-garanti ska ge jobb i Norrland

  • Mikael Damberg. Foto: Maja Suslin/TT

Ett garantiavtal mellan Norrlandsfonden och Europeiska investeringsfonden ska ge fler företag i Norrland chansen att växa.
"Det är här det här kapitalet behövs mest i hela Sverige", säger näringsminister Mikael Damberg.

Små och medelstora företag i Norrlandsregionen får allt svårare att få banklån, bland annat på grund av att fastighetspriserna är så pass låga att de inte kan användas som säkerhet.

"De fem Norrlandslänen vittnar om att det är längre till kapitalet i form av att det är längre till banker och bra erbjudanden. Därmed har det blivit svårare för dem att expandera sin verksamhet", säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

För att få fart på företagen sluts nu ett tvåårigt garantiavtal mellan Europeiska investeringsfonden (EIF) och Norrlandsfonden, en stiftelse vars uppgift är att främja utvecklingen i företag i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Gävleborg. Avtalet innebär inte att EIF sätter in några pengar i Norrlandsfonden - däremot står de som garant för 50 procent av kreditförlusten om låntagaren inte kan betala tillbaka sina lån.

"Vi räknar med att expandera vår utlåning med 20 procent. Företagen får mer pengar till bättre villkor", säger Lars-Olov Söderström, vd för Norrlandsfonderna, som beräknar att cirka 30-40 fler bolag kommer att kunna få lån än vad som varit möjligt utan garantiavtalet.

Totalt rör det sig om 180 miljoner som Norrlandsfonder nu kan betala ut i topplån. Enligt Söderström frigör topplånen andra pengar vilket gör att avtalsgarantin i själva verket är värd upp till en halv miljard kronor.

"När vi nu får ett skyddsnät och inte fullt ut behöver ta betalt för risken får låntagarna en lägre ränta än de skulle ha fått annars", säger Söderström.

Mikael Damberg hoppas på att avtalet ska ge ökad tillväxt och fler jobb.

"Jag är särskilt lycklig i dag för det är här det här kapitalet behövs mest i hela Sverige", säger han.

Spar 100-tals timmar på jobbsöket med Di KarriärPush! (Extern tjänst)

Tyck till