close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Debatt: Facken måste ta ansvar för Sverige

Publicerad 2016-02-08 21:02

Carola Lemne. Foto: Janerik Henriksson

Historiskt har den svenska fackföreningsrörelsen sett vikten av att ta ansvar för hela Sverige. Det har funnits en insikt om hur jobb skapas och att kostnaderna för arbetskraft påverkar vår konkurrenskraft, tillväxt och sysselsättning.

Tyvärr har vi på senare år sett hur vissa fackförbund tar steg från att förvalta detta förtroende och agerar mer kortsiktigt för sina egna intressen. Denna utveckling har tilltagit i årets avtalsrörelse.

Annons:
  • Industrinormeringen utmanas. Den spruckna LO-samordningen innebär att flera LO-förbund försöker skjuta ned den förhandlingsordning som sedan mitten av 1990-talet har inneburit reallöneökningar på i genomsnitt 60 procent. Detta riskerar att leda till en huggsexa och göra det svårare att komma överens om avtal som är samhällsekonomiskt ansvarstagande.
  • Förståelse för företagens konkurrenssituation saknas. Vi ser hur flera fackförbund framför krav på löneökningar som ligger långt över nivån för vad företagen klarar utan att ytterligare förlora konkurrenskraft. Fortsätter svenska företags kostnader att öka i högre takt än omvärldens är det i förlängningen arbetstillfällen i Sverige som står på spel. Bara inom industrin har 150.000 jobb flyttat utomlands de senaste 15 åren.
  • Framväxten av fler vardagsjobb motarbetas. Fackens krav på höjda ingångslöner riskerar att leda till ett växande utanförskap. Sverige har EU:s högsta ingångslöner. Det förklarar varför vi också har bland den lägsta andelen jobb som inte kräver tidigare erfarenhet eller utbildning. Fler enkla jobb behövs. Det kan handla om olika typer av hushålls- eller företagsnära tjänster, vardagsjobb som i dag prisas ut.
  • Effektivare integration bromsas. När fackförbund agerar ensidigt för sina medlemmars intressen skapas hinder för integration. Exempel på detta är Byggnads som hittills inte velat diskutera snabbspår för nyanlända byggnadsarbetare och delar av Kommunal som försöker hindra läkarutbildade flyktingar att som ett första steg på den svenska arbetsmarknaden arbeta som undersköterskor. LO säger nej till en modern lärlingsanställning som ger den som saknar arbetslivserfarenhet möjlighet att snabbare komma in på arbetsmarknaden och lära sig jobbet på jobbet.

Under årets avtalsrörelse kommer det att visa sig om facken klarar av att ta ansvar för att samhället ska hålla ihop, eller om de kommer att låta de människor som i dag står utanför arbetsmarknaden betala priset för sina långtgående krav.

Carola Lemne, vd, Svenskt Näringsliv
Peter Jeppsson, vice vd, Svenskt Näringsliv

Loading image attachment…
+ Include quote image
×
Twittra
Avbryt
×

Tjänster

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
I dag -47,88 Pkt
2016-08-24 09:00 - 17:30
DJI -0,26% 18 499,42

Dow Jones Industrial Average

-0,26%

Skapad 2016-08-24 17:59

Ras i klädbolag

WALL STREET. Börserna inledde handeln svagt nedåt i väntan på Fed-besked. Klädbolag rasar 25 procent efter rapportbesvikelse.

Annons:
Annons:
I dag 6,39 Pkt
2016-08-24 09:00 - 17:30
OMXS30 0,45% 1 412,94

OMXS30

0,45%

Skapad 2016-08-24 17:29

Uppgång
för SCA

BÖRSEN. Fortsatt vind i seglen för SCA, även storägaren Industrivärden stiger.

Etiketter i denna artikel

Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt juni 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
MSC B
31,00
SMF
-6,20
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)