ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Har bemannat för högt i tak

  • NÅR FLER. Bemanningsföretaget Star People Partner, med vd:n Malin Ryfors, bemannar event, service, butiker samt kontorstjänster. Foto: Joey Abrait

Malin Ryfors ville som företagare skapa en företagskultur som hon själv hade saknat som anställd.

”Det ska vara högt i tak, och det är väldigt viktigt att ledaren finns där och ger stöd till de anställda”, säger hon.

Malin Ryfors var trött på dåliga chefer.

”Jag har alltid jobbat mycket. När jag studerade jobbade jag extra och på somrarna. Därefter arbetade jag på Volvo Cars och på flera reklambyråer”, berättar hon.

”Med vissa undantag är min samlade erfarenhet av chefer inte så bra.”

En drivkraft när hon började driva företag var att forma en kultur som hon själv ville jobba i.

”Det ska vara väldigt högt i tak. Jag ställer höga krav, men backar upp mina medarbetare. Ibland kan det vara som att jag släpper dem från ett stup, men jag finns alltid där och fångar upp dem.”

”Det är väldigt viktigt att ledaren finns där om det händer något. Så har det inte varit för mig. Jag har jobbat i storbolag där det har varit väldigt hierarkiskt. Jag har inte mött särskilt bra ledare. Och att inte få det stöd man behöver, utan snarare tvärtom, det påverkar en länge.”

2011 sa hon upp sig och gick in som vd och majoritetsägare i Stjärnskott, som var ett bemanningsföretag för gymnasieelever och studenter och omsatte ett par miljoner kronor. Verksamheten flyttades senare över i Star People Partner Sweden, där Malin Ryfors är vd och delägare i dag.

Det blev en omställning att gå från anställd till företagare, och i början gjorde Malin Ryfors allting själv.

”Jag var dålig på att be om hjälp. Det är typiskt att man tror att man ska klara allt själv. Mitt råd till andra i samma situation är att utnyttja era kontaktnät. Det är många som vill hjälpa till, och det är roligt att hjälpa till om man får frågan själv.”

Hon hade inte arbetat med ren rekrytering tidigare.

”Men jag hade jobbat med stora projekt med mycket personal och personalansvar. Och jag är väldigt intresserad av människor och tror mig vara en god människokännare.”

Rekryterings- och bemanningsföretaget Star People Partner Sweden startades 2013 som ett joint venture mellan Stjärnskott och koncernen Xperiencegroup, med en omsättning omkring 300 miljoner kronor.

”Xperiencegroup var en av våra ramavtalskunder som undrade om vi inte kunde göra något mer ihop. De såg det väl som ett sätt att effektivisera verksamheten. De lade ut rekryteringsarbetet på oss.”

”Att gå från helt egen till att släppa kontrollen var svårt. Men jag hade kommit till en punkt när jag var redo att ta nästa steg. Det måste hända grejer för att det ska vara roligt.”

People Partner är en del av Xperiencegroup och får cirka 30 procent av sina rekryteringsuppdrag internt inom koncernen.

”Det kan vara en stor lansering av en produkt eller stora produktioner som skid-VM eller Melodifestivalen. De interna uppdragen ger stabilitet för oss, men det är inte på dem som vi tjänar pengar.”

”Man kan göra större grejer när man har ett större bolag i ryggen. Man kan också använda koncernens ekonomiska funktioner och det är bra rent kollegialt.”

Finns det nackdelar?

”Ja, den dagen som man inte vill jobba åt samma håll kan det vara en nackdel. Men jag är den enda operativa ägaren i koncernen och de låter mig driva bolaget på mitt sätt.”

People Partner har tre områden för bemanning: event och service, där även catering ingår, butik samt traditionella och mer seniora kontorstjänster.

Företaget har ett kontor i Stockholm och ett i Göteborg. I höstas öppnades det första kontoret utomlands, i Oslo och där finns nu tio anställda. Oslokontoret drivs som ett dotterbolag.

”Vi tittar också på Danmark, men det finns ingen tidsplan för det. Vi ska inte göra det för sakens egen skull utan när det blir rätt tillfälle”, säger Malin Ryfors.

People Partner har ett nätverk bestående av 30.000 personer, snittåldern är 24 år.

”Men vi jobbar ändå hela tiden uppsökande. Vi träffar ett visst antal personer varje vecka förutsättningslöst.”

”Utgångsläget är att vi ska hitta personer via tips från dem som redan jobbar för oss, men vi annonserar också i sociala medier. Tack vare sociala medier är det lättare att nå ut än för bara några år sedan. Men å andra sidan exponeras den här målgruppen för så mycket hela tiden att man måste ha något bra att erbjuda för att märkas.”

Företaget täcker hela Sverige, men har flest uppdrag i Stockholm. Bland de över 200 kunderna märks bland annat Apotek Hjärtat, EQT, Unilever och L’Oréal.

”Vi satsar på att växa organiskt med våra kunder. Våra anställda sitter på en bred kompetens och vi erbjuder mer än bara uthyrning av personal per timme. Vi kan agera bollplank eller erbjuda kringtjänster”, säger Malin Ryfors.

Tyck till