ANNONS:
Till Di.se
Börs & Marknad Ledare Di TV Bil Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

Iran skippar dollar - vill ha euro för sin olja

  • Foto: TT

Iran försöker att minska ned sitt beroende av dollar och kommer framöver att fakturera sin oljeförsäljning i euro. Det skriver Reuters.

Tilltaget är ovanligt. Oljeaffärer brukar traditionellt göras upp i dollar. Världsmarknadspriset sätts också i dollar.

Det är inte bara den framtida försäljningen av olja som skall ske i euro. Iran har också ett stort antal handelspartners som efter sanktionerna är skyldiga det asiatiska landet pengar. Iran vill nu att skulderna omvandlas till euro före betalningar sker.

Det asiatiska landets statliga oljejätte National Iranian Oil C har tecknat avtal med franska Total, spanska Cepsa och Litasco samt ryska Lukoil. Samtliga dessa skall enligt Reuters källor innebära att bolaget får betalt i euro.

Tyck till