ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Ny succé för Blecko

  • GJORDE DET IGEN. Lars Blecko, vd för Loomis. Foto: Jonas Eng

Loomis, med vd:n Lars Blecko, presenterade en stark kvartalsrapport på onsdagen och aktien rusade.
Bolagets organiska tillväxt i USA nådde den högsta nivån sedan börsnoteringen 2008.

På börsen fanns en stor oro kring Loomis under våren och sommaren i fjol till följd av inte helt övertygande rapporter samt på grund av att vd:n Jarl Dahlfors överraskande lämnade bolaget.

Men under den nygamle vd:n Lars Bleckos ledning har Loomis nu presenterat två urstarka rapporter på raken. Resultatet före skatt i det fjärde kvartalet blev 415 miljoner kronor, vilket var 5 procent bättre än väntat, enligt SME Direkt.

Det största glädjeämnet i rapporten var den organiska försäljningstillväxten på 10 procent i Nordamerika.

”En av de viktigaste förklaringarna till tillväxten är ökade volymer av kontanthanteringstjänster (CMS, Di:s anm.). Under kvartalet har vi befunnit oss i slutfasen av implementeringen av CMS-kontraktet med Bank of America som tecknades i mitten av 2014. En annan viktig förklaringsfaktor är vårt Safe Point-koncept, vars tillväxt under kvartalet översteg 20 procent”, säger Lars Blecko,

Han ser även optimistiskt på tillväxten i USA under 2016.

Noterbart är att Loomis fortsätter att utklassa sin konkurrent Brink. I sitt bokslut på onsdagen uppgav det amerikanska bolaget att den organiska tillväxten i USA föll med 5 procent under det fjärde kvartalet.

I Europa växte Loomis organiskt med endast 1 procent under kvartalet men tack vare en stigande rörelsemarginal förbättrades ändå rörelseresultatet i Europa till 295 Mkr från 264 Mkr förra året. Inför 2016 räknar inte Loomis med några större förbättringar i den organiska tillväxten på den europeiska marknaden.

Loomis styrelse föreslår en utdelning på 7 kronor per aktie, en höjning med 1 krona från i fjol.

Senare i vår blir Patrik Andersson, som kommer från Orkla Foods Sverige AB, ny vd för Loomis. Då återgår Lars Blecko till att på heltid styra den framgångsrika USA-verksamheten.

Tyck till