ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Krassliga siffror sänkte Astra

  • FICK INTE GODKÄNT. Astra Zenecas vd Pascal Soriot. Foto: Henrik Montgomery/TT

Astra Zeneca föll kraftigt i spåren av sitt bokslut.
Bakom aktiemarknadens skepsis låg en sval prognos för 2016 och frågetecken kring läkemedelsbolagets tillväxthopp.

Astra Zenecas omsättning föll från 6.725 till 6.399 miljoner dollar i det fjärde kvartalet. Resultatet efter skatt steg samtidigt från minus 321 miljoner dollar till 808 miljoner.

Vinsten per aktie i kärnverksamheten, vinstmåttet bolaget själv lyfter fram, ökade från 0,76 dollar till 0,94 dollar.

Både omsättning och vinst var ungefär i linje med analytikernas förväntningar.

”Vi stärkte vår forskningsportfölj och levererade ett starkt finansiellt resultat under 2015 samtidigt som vi påbörjade nästa fas av vår strategiska resa”, kommenterar vd:n Pascal Soriot.

Astra Zeneca står inför en stor omställning i och med att det amerikanska patentet för storsäljaren Crestor löper ut i år.

De så kallade tillväxtplattformarna, som exempelvis Brilinta och diabetesportföljen, växte med 11 procent under 2015 och svarar nu för 57 procent av de totala intäkterna.

För 2016 spår Astra Zeneca en låg till medelhög ensiffrig procentuell minskning för både intäkter och vinst per aktie för kärnverksamheten. Utdelningen lämnas samtidigt oförändrad vid 2,80 dollar per aktie, vilket var i linje med förväntningarna.

Läkemedelsbolagets bokslut fick tummen ner av marknaden och aktien föll med nästan 7 procent.

Enligt analytiker som nyhetsbyrån Direkt har talat med berodde nedgången på att försäljningen av blodproppshämmaren Brilinta och diabetesmedlet Bydureon, två av tillväxthoppen, inte levde upp till förväntningarna samt att prognosen för 2016 var svag.

Tyck till