Börs & Marknad Ledare Bil Play Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

Falkengren spår ny räntesänkning

En reporäntesänkning nästa vecka ”ligger i farans riktning”, säger SEB:s vd Annika Falkengren. Men kunderna ska inte behöva oroa sig för minusränta på lönekontot menar hon. Samtidigt klättrade SEB:s bolånemarginaler upp i fjol.

Nästa vecka är det dags för nytt räntebesked från Riksbanken. Flera bedömare spår ytterligare en sänkning av reporäntan från dagens nivå på minus 0,35 procent.

Kommer vi få se ytterligare en reporäntesänkning nästa vecka?
”Det känns som att det ligger i farans riktning”, säger Annika Falkengren till Di i samband med torsdagens rapport.

”Det är klart att det är utmanande som bank. Vi redovisade här ungefär 2,5 miljarder i kostnader 2015, och då hade vi inte negativa räntor hela året. Jag tycker fortfarande att det är en väldigt tveksam medicin som inte verkar vara så verksam”, fortsätter hon.

Om det blir en reporäntesänkning – ska kunderna då räkna med minusränta på löne- och sparkontot?
”Vad gäller småspararna så tror jag i möjligaste mån att det inte kommer ske några förändringar för småsparare i det här ränteläget som vi befinner oss i nu, så det tror jag inte man ska vara orolig för.”

Samtidigt har bankens bolånemarginaler klättrat upp under året. SEB:s snittränta på bolån klättrade upp stadigt under hösten och låg i december på 1,53 procent jämfört 1,33 procent i maj. I rapporten pekar SEB på en ”positiv effekt från lånemarginaler.”

Hur mycket har era bolånemarginaler klättrat upp under året?
”Det kan jag inte svara på exakt. Däremot är vi som enda bank väldigt transparenta. Vi ligger fortfarande under snittet på snitträntorna som redovisas och tycker fortfarande att vi har ett väldigt konkurrenskraftigt erbjudande.”

Men det har klättrat upp?
”Det har klättrat upp, ja.”

Annika Falkengren varnade redan i samband med tredje kvartalet för att ”belåningarna börjar bli väl höga”.

”Vi är väldigt stora i storstäderna. Vart tionde bolån är vi tvungna att säga nej till för att de slår i taket vi satt. Hushållen ska inte belåna sig mer än fem gånger bruttoinkomsten”, säger Annika Falkengren på torsdagen.

Ni växer långsammare på bolån – är det ett mål att bli ännu mindre hushållsbank och ännu mer företagsbank?
”Absolut inte, utan det är att vara en stor kontorsrörelsebank. Men man får inte glömma att vi växte oerhört snabbt på bolån ett tag.”

Vart bostadspriserna tar vägen från dagens nivåer är svårt att sia om, anser hon.

”Men det är klart att de har de har vuxit i en rasande takt så någonstans kanske det är bra att det blir en liten sättning.”

Jämför olika bolån - hitta bästa möjliga ränta! (Extern tjänst)