close
«Tillbaka
Spara artikel
Läs artikeln när det passar dig bättre

Klockan

Skriv ut

Analys: Hoppas inte på Opec

Publicerad 2016-02-03 19:34

I takt med oljeprisets kraftiga fall har pressen på de oljeexporterande ländernas regeringar ökat med krav på produktionsnedskärningar.
Men trots sinande statskassor är det få politiker som tycks villiga att på allvar försöka vända den svaga pristrenden. Rivalitet och storpolitik väger tyngre.

Med fortsatt ljumma ekonomiska indikatorer i Kina är det inte mycket som talar för att ökad efterfrågan på råolja kommer att få världsmarknadspriset att stiga i närtid. Blickarna riktas snarare mot utbudsöverskottet som råder och hur lång tid det kommer att dröja innan fler offer skördas bland världens högprisproducenter.

Annons:

Det är tydligt att aktörer inom den amerikanska skifferindustrin har börjat ge vika, då antalet aktiva riggar nu är nere på lägsta nivån sedan 1999. Samtidigt har oljekartellen Opec lyckats uppnå rekordhöga produktionsnivåer trots oroligheter i en rad av medlemsländerna som delvis har kompenserat för bortfallet, och ytterligare tillskott väntas från Iran, som en konsekvens av de lättade sanktionerna.

”Man ska ha klart för sig att det här handlar om så mycket mer än vad som är ekonomiskt rationellt.”

Med andra ord befinner vi oss i ett läge där det antingen skulle krävas någon form av geopolitisk ”chock” eller politiskt styrda åtgärder för att på kort sikt vända den svaga pristrenden. Eftersom det förstnämnda är vanskligt att förutspå koncentrerar jag mig på potentialen för politiska åtgärder. I det avseendet riktas uppmärksamheten främst mot vad som händer inom Opec.

Med kontroll över ca 40 procent av världens totala oljeproduktion har den 13 medlemsländer starka kartellen stor möjlighet att påverka prisläget. Detta fick vi bevis för i förra veckan då oljepriset steg med nära 8 procent efter rykten om ett möjligt samarbete med Ryssland om en koordinerad produktionsminskning.

Så frågan är om vi nu har nått den kritiska prisnivå som tvingar bittra rivaler till förhandlingsbordet. Det är tydligt att inte bara Ryssland utan även flera länder inom Opec genomgår tuffa tider ekonomiskt. Nigeria och Venezuela har exempelvis framfört krav på att extramöte ska hållas innan kartellens ordinarie möte den 2 juni, för att diskutera en återgång till den tidigare strategin med givna produktionstak. Ett sådant extramöte skulle definitivt skapa stor uppståndelse på marknaderna.

Även om också Saudiarabien har börjat visa tecken på att känna av nedgången, ska man ha klart för sig att det här handlar om så mycket mer än vad som är ekonomiskt rationellt.

I mina ögon är varken ett samarbete med Ryssland eller ett strategiskifte inom Opec särskilt troliga scenarion framöver. Detta beror främst på Saudiarabiens dominerande ställning inom Opec och den saudiska kungafamiljens geopolitiska verklighet.

Med andra ord pratar vi om den storpolitiska scenen i Mellanöstern. Vi pratar om Syrienkonflikten och – inte minst – maktkampen mellan sunnimuslimska Saudiarabien och regionens shiamuslimska stormakt, Iran, som båda är medlemmar av Opec.

Styrkemätningarna sker främst via ”proxys”, exempelvis i Jemen, Syrien och i Irak, där Riyadh och Teheran stöder sina respektive allierade i konflikterna med syftet att begränsa den andra sidans regionala inflytande. Syrienkonflikten är det tydligaste exemplet på hur maktkampen också påverkar oljepriset, då inte bara Saudiarabien och Iran, utan också oljejättarna Ryssland och USA som bekant deltar.

Ryssland och Iran tillhör den syriske presidenten Bashar al-Assads närmaste allierade medan USA och Saudiarabien stöder oppositionen. Mot den bakgrunden vore det sensationellt att se saudierna börja samarbeta med Ryssland om oljeproduktionsbegränsningar i syfte att få upp oljepriset. Med ökade oljeintäkter skulle ju Ryssland ytterligare kunna förstärka sitt stöd till Assad-regimen.

Den här rivaliteten gör det också svårt för Opec att internt begränsa produktionsnivåerna. Ett högre oljepris gynnar inte bara Ryssland utan även ett land som Iran.

Efter år av ekonomisk kräftgång orsakad av omvärldens sanktioner är landet nu inne i en nystart och väntar otåligt på att få börja växa igen. Iran lär därmed inte vara så intresserat av nya begränsningar av oljeproduktionen, just när det har blivit kvitt sanktionerna. Att tro att Saudiarabien med sina sunnitiska allierade skulle ta smällen själv och på så sätt ge Iran marknadsandelar finns inte på kartan.

Därför är det troligt att vi även fortsättningsvis måste förlita oss på marknadskrafterna snarare än på politiska åtgärder när det gäller oljepriset. Koordinering av produktionsnivåer har varit känsligt i alla tider, då incitamenten att fuska är stora.

Men med rivalitet och politiska spänningar på rekordnivåer har oljemarknaden kommit att bli en viktig bricka i det nollsummespel som nu karakteriserar Mellanöstern.

Frida Wallnor är internationell politisk analytiker och har tidigare arbetat på Nomura i London, Swedbank Robur, Försvarsmakten och Svenska Ambassaden i USA.

Tjänster

Annons:
Annons:
SENASTE NYTT PÅ DI.SE
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
I dag 2,04 Pkt
2016-05-25 09:00 - 17:30
OMXSPI 0,42% 484,92

OMXSPI

0,42%

Skapad 2016-05-25 13:08

Banker lyfter

BÖRSEN. Muntert från start. Bland vinnarna finns storbankerna, och Precise. På minuslistan finns Tele2 och MTG - som väntat.

Etiketter i denna artikel

Annons:
Annons:
”Prenumerera”
Vinnare och förlorare
12:52 % Senaste
Axfood 3,10 149,50
SEB C 2,67 84,45
Kinnevik B 2,58 226,50
Tele2 B -8,49 72,20
Tele2 A -5,72 81,65
Sweco A -4,16 131,30
Världsindex
Nikkei 225 1,57% 16 757,35
Hang Seng Index 2,71% 20 368,05
FTSE 100 Index 0,61% 6 257,38
Dax 30 1,23% 10 180,82
CAC 40 0,94% 4 473,20
Dow Jones Industrial Average 1,22% 17 706,05
NASDAQ Composite 2,00% 4 861,06
Mest analyserade bolag
Köp Neutr Sälj
Nordea 10 21 3
Ericsson 7 17 4
Nokia 10 4 0
Handelsbanken 0 6 7
Telia Company 5 5 2
Atlas Copco 6 3 2
Lucara Diamond Corp 8 1 0
Evolution Gaming ... 9 0 0
Assa Abloy 1 5 0
Tele2 3 3 0
Unibet 3 3 0
Medivir 0 5 0
NetEnt 1 3 0
Bilia 3 1 0
Pandox 0 4 0
Inwido 3 1 0
Concentric 4 0 0
SAS 3 1 0
Semafo Inc. 1 2 0
ShaMaran Petroleu... 1 2 0
Telegram
Bästa bolåneräntorna
Annons:

Ersättning fakturaköp

Ditt kreditbetyg Ersättningsnivå*
AAA 98,66%
AA 98,33%
A 97,89%
B 97,36%
C 96,85%

*Genomsnitt april 2016

samarbete med fakturino.se

RESEVALUTOR

samarbete med forex
Börskoll
PREC
8,88
TEL2 B
-8,49
VALUTAKOLL
Valutakollen
SEK/
Börskoll

 Nyhetstips: 08-573 650 50 - dise@di.se | Växeln: 08-573 650 00 | Kundtjänst/prenumerationsärenden: 08-573 651 00 | Dagens industri | 112 60 Stockholm | © di.se | Ansvarig utgivare: Lotta Edling | PUL | Cookies Följ oss på Google+ Följ oss via RSS Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Skicka mejl till dise@di.se

close

Anmäl kommentaren

Var vänlig och motivera din anmälan (valfritt)