ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter Analys

Supertisdag i fokus

Veckan domineras av det amerikanska valet och då särskilt av den som tar täten i det spretiga republikanska startfältet.
Om Donald Trump går lika starkt fram som enkäterna visar kommer han bli svår att knappa in på för sina konkurrenter.

Supertisdagen i den amerikanska primärvalskampanjen infaller i år den 1 mars. Dagen kallas så eftersom det faktum att så många stater röstar samtidigt betyder att den som vinner sitt partis gunst då har en bra chans att bli nästa USA-president.

I år är det ett dussintal stater som röstar och den bombastiske affärsmannen från New York leder i opinionsmätningarna i alla utom tre.

Dessutom har Donald Trump medvind efter att ha brädat sina republikanska konkurrenter i tre av de fyra första valomgångarna. I den senaste omröstningen i Nevada fick han med över 45 procent av rösterna ihop mer stöd än tvåan Marco Rubio och trean Ted Cruz tillsammans.

Det är egentligen inte helt logiskt. Mer än hälften av de amerikanska väljarna säger sig ogilla Donald Trump. Andra opinionsundersökningar visar dessutom att de övriga republikanska kandidaterna skulle vara betydligt svårare nötter att knäcka för det demokratiska stalltipset Hillary Clinton, vilket syns i grafiken ovan.

Men allt kan hända, inklusive att det blir fru Clinton mot herr Trump i presidentvalet i november. I så fall är det en oroväckande liten fördel för demokraterna i dagsläget.

Först måste dock the Donald vinna det republikanska partiets nominering till presidentkandidat. För att göra det behövs stöd av mer än 1 200 delegater. Med de första mindre staterna avklarade betyder det att fokus nu vänds mot dem som kan ge flest delegater – den första tungviktaren då är Texas som råder över 155 delegater.

Just Texas är en av de tre där den kontroversielle affärsmannen inte toppar opinionsmätningarna inför supertisdagen. Anledningen är att det är hemmaarena för en av hans viktigaste motståndare Ted Cruz. Donald Trump har dock ledningen i en annan viktig stat: Georgia, med 76 delegater.

För att dra ut på spänningen så följs supertisdagen av en ”nästan-supertisdag” den 15 mars. Då röstar flera stora stater – inklusive Florida som är hemmastat för en annan av Donald Trumps viktiga konkurrenter: Marco Rubio, samt Ohio där republikanen John Kasich hör hemma. Det är med andra ord upplagt för fortsatt nervös väntan på vem som tar över stafettpinnen i världens största ekonomi och världens viktigaste finanscentrum.

Tyck till