ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Klart för EU-avtalet med Kanada

  • TVISTIGT. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström har övertygat Kanada. Foto: Jesper Frisk

EU och Kanada har kommit överens om detaljerna i ett nytt frihandelsavtal, Ceta.
Det ses som uppvärmning inför avtalet med USA, där förhandlingarna går knackigt.

Avtalet med Kanada har varit i stort sett klart sedan augusti 2014. Sedan dess har Kanada fått en ny liberal regering medan EU har kastat in ett nytt förslag om ny tvistlösningsdomstol i den juridiska finslipningen.

”Vi är precis klara. Kanada har varit mycket samarbetsvilligt”, sa EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström vid en webbsänd presskonferens på måndagen.

På morgonen presenterade hon avtalet för ”flera personer” i EU-parlamentet, där det möter hård opposition. Hennes förhoppning är att avtalet godkänns av alla inblandade under 2016 och träder i kraft 2017.

Avtalet öppnar, enligt Cecilia Malmström, Kanada för offentlig upphandling på alla nivåer, tar bort 99 procent av tullarna och skyddar 145 regionala varumärken, från Kalix löjrom till fetaost.

”Avtalet är otroligt viktigt för svenska företag”, säger handelsminister Mikael Damberg (S).

Han hoppas också att det kan underlätta förhandlingarna mellan EU och USA om frihandelsavtalet TTIP.

”Med ett avtal på plats kan vi fullt ut fokusera på TTIP-förhandlingarna.”

Förra veckan hölls en tolfte runda av TTIP-samtal utan stora framsteg. Vita huset har redan varnat för att avtalet knappast blir klart under 2016 som planerat.

Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare, tror att EU:s nya tvistlösning snarare slänger in grus i USA-förhandlingarna.

”Det går inte att snabbt enas om ett nytt och invecklat överstatligt system. Min tolkning är att detta främst ska ses som ett försök från EU:s sida att undkomma kritik på hemmaplan”, säger han.

Tyck till