ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Lång väg för att hitta rätt balans

Kraschen var brutal. Mikael Frithiof skulle hämta två av sina barn på skolan och hade känt av en begynnande migrän på vägen dit. Nu kunde han inte förmå sig själv att kliva ur bilen för att möta 14-åringen och 8-åringen.

”Jag försökte prata med dem, men tonåringen bara tittade suspekt på mig. Det kom ut andra ord än vad jag hade tänkt säga. Jag hade ingen chans att styra mitt tal. Sedan kom inga ord alls.”

Mikael Frithiof beskriver känslan som att se bokstäver snurra förbi som symbolerna på hjulen i en enarmad bandit.

”Jag trodde att jag hade fått en hjärnblödning, körde raka vägen till vårdcentralen och stapplade in. Min höggravida hustru kom dit och skjutsade mig vidare till Södersjukhuset.”

Genomklappningen inträffade för lite drygt ett år sedan, men Mikael Frithiof ser fortfarande skakad ut av upplevelsen när vi träffas för en lunch i närheten av hans arbetsplats.

Det hade funnits varningssignaler ganska lång tid före kollapsen, symptom han i dag lärt sig att tolka.

”Mitt allmäntillstånd var dåligt. Jag kände mig inte klar i huvudet, hade tryck över bröstet och när jag lade mig i sängen på kvällarna kändes kroppen som om jag cyklat på kullersten hela dagen. Även när jag försökte slappna av andades jag högt upp i lungorna.”

Mikael Frithiof är en av grundarna av ljuddesignbolaget Red Pipe Sound Design. Företaget startades 2006 och har skapat ljudet i internationella kampanjer för Apple, Nike och Marks & Spencer samt vunnit priser för bästa ljud i storsäljande datorspel.

Bolaget låg för några år sedan bakom musiken i tv-programmet ”Halv åtta hos mig” och mer nyligen ny musik till ”Bolibompa” och har precis avslutat ett projekt åt McDonald’s.

Red Pipe Sound Design har växt stadigt, omsätter i dag cirka 13 miljoner kronor och visar plusresultat. Men i takt med att uppdragen kom in ökade arbetsbördan som vd. Kombinationen med ett späckat privatliv blev till slut en livssituation omgärdad av en avgrund för Mikael Frithiof.

”Det var ett tufft år. Jag hade ny familj, vi byggde hus, vi hade båt. Min pappa gick bort. Samtidigt var det full fart på jobbet.”

Hittills har det främst varit kvinnor som sjukskrivits för utmattningssyndrom eller psykisk ohälsa. Men i fjol ökade antalet sjukskrivningar för psykisk ohälsa mer för män än för kvinnor, enligt färsk statistik från Försäkringskassan.

”Jag tror att mörkertalet hos män är betydande, men vi män har inte lika lätt att fatta vad det är som händer med oss. När jag öppnar mig och berättar för andra kryper snabbt deras berättelser fram”, säger Mikael Frithiof.

Under det år som gått har han noterat avsaknaden av män som talar om problematiken och att diskussionen är förhållandevis nedtonad bland småföretagare.

”Varför pratar vi män inte om detta? Var är alla egenföretagare? Inom högpresterande yrken håller man hellre tyst, kanske för att inte visa sig ’svag’. Men på chefsnivå borde det premieras att våga prata om detta. Det är vad ledare ska göra.”

Mikael Frithiof har haft tur. Han bor nära Gustavsbergs vårdcentral som deltar i ett forsknings- och utvecklingsprojekt som bland annat handlar om hur man får tillbaka patienter med utmattningssyndrom i arbete igen. Det sker tillsammans med Karolinska institutet och Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Han blev sjukskriven på 100 procent. Han sattes snabbt i KBT-grupp, fick en egen psykolog samt behandlande läkare.

”De har hjälpt mig tillbaka till livet. Jag hoppas att fler vårdcentraler på lokal nivå kan fånga upp signaler hos sina patienter och sätta in åtgärder.”
KBT-gruppen bestod till stor del av personer som han själv. Högpresterande människor som gått in i väggen.

”Vi skämtade om vem som skulle bli frisk först. Det var mycket skratt och gråt i den gruppen. Det var oerhört förlösande att kunna lufta känslor utan att bli dömd. Det har varit en viktig del av resan att komma tillbaka på fötter igen någorlunda fort.”

För att hjälpa andra har Mikael Frithiof nyligen startat Facebookgruppen

”Vägar tillbaka från utmattning”. Tanken är att skapa en samlingsplats för folk att dela erfarenheter och utbyta tips.

Tiden efter kollapsen har varit tung. Även små, till synes enkla vardagsgöromål har varit oöverstigliga hinder.

”I början kunde jag inte läsa sagor för mina barn. Jag fick gissa mig till vad som stod. Det kändes som att försöka koncentrera sig på någonting efter att man varit sömnlös i kanske fem dygn på raken.”

Bara att klara av att gå till affären och handla var en golgatavandring.

”När jag skulle lägga varor på bandet kom panikångesten krypande för att folk stod bakom mig och väntade på att jag skulle bli klar. Jag förstod knappt hur jag skulle betala eller packa kassen. Allt tog en evighet.”

Även enkla göromål som att skriva på ett papper var helt omöjligt.

"Huvudet blir överladdat med intryck vilket till slut mynnar ut i panikångest. För mycket krav kan stöka till det i bröstet på mig. Det är någonting jag fortfarande jobbar med.”

I slutet av sommaren började det vända. Mikael Frithiof upptäckte att han orkade och hann med att läsa textremsan när de såg film på tv hemma.
Modet återvände. Han kände sig frisk. Men det är då som många som drabbats av utmattningssyndrom kör i diket igen.

”Det är himmel ena dagen, helvete nästa. Man tycker att man bara inbillat sig, att man bara varit lite trött. Så kommer panikångestkänslorna tillbaka. Man vill bara skrika på hjälp. Min hustru är duktig på att se på mig när jag är på väg in i det där tillståndet och säger åt mig att ta det lugnt. Hon har varit – och är – min livboj.”

Träning har varit ett viktigt verktyg för att få ordning på tillvaron.

”Jag har börjat med kickboxning, perfekt för hjärnan med koordination, balans och fysik.”

Sedan årsskiftet är han tillbaka på jobbet på halvtid. Det handlar om små steg i taget.

Mikael Frithiof vill framför allt få andra att se varningssignalerna och vara uppmärksamma på vad som kan hända. Men det är ingen enkel sak att skylta med offentligt.

Som egenföretagare är skräcken stor över att skada bolaget.

”Det är ju ens bebis. När man själv inte orkar är det ju både intäkterna och i synnerhet ens personliga identitet man byggt upp som står på spel.”

För Mikael Frithiof blev det väldigt tydligt att skyddsnät krävs. Och att de måste monteras upp i tid. Det är när det går som bäst man ska se till att teckna försäkringar, skriva ägaravtal och vara lyhörd för de anställdas privata situation.

”Fler arbetsgivare måste ta in helhetsbilden över hur de anställda har det, ta några minuter extra och lyssna.”

Han pekar särskilt på hur viktigt det är att ha kolleger som står vid ens sida när det börjar blåsa.

”I vårt fall har vi blivit ett starkare bolag med massor med nya erfarenheter det senaste året. Som ett led i att ta hand om medarbetarna på Red Pipe har vi sett ett positivt utfall av att vissa arbetar 90 procent för att kunna ladda batterierna lite extra.”

När jag träffar Mikael Frithiof har han varit på jobbet och haft ett möte. Under vår lunch kan jag se att han går upp i varv. Börjar prata snabbare. lutar sig framåt, blir aningen rödflammig på kinderna.

Han känner det själv:
”Jag måste hem och vila nu efter det här mötet. Allt handlar hela tiden om återhämtning, återhämtning, återhämtning.”

Tyck till