ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Filtrerar livet med 50-tals bilar

  • ÅTERHÄMTNINGEN. Lars Alm, ägare av och vd för stofthanteringsföretaget Lajac, stora passion i livet är Chrysler årsmodell 1957. Han äger 14 stycken och hyr en stor lokal för att få plats med alla bilarna. Foto: Ida Thunberg

Den unika samlingen Chryslerbilar är hans nödvändiga andningshål i ett hektiskt företagarliv. Nu har Lars Alm, ägare av och vd för Lajac, dessutom köpt en kyrka.
”Det finns fler värden i livet än pengar”, säger han.

Lajac har tvingats flytta till större lokaler sex gånger sedan starten 2001 eftersom den lagerkrävande verksamheten har vuxit ur de gamla gång på gång. På 15 år har Lars Alm byggt upp en koncern som i fjol omsatte 120 miljoner kronor.

I de stora lagerhallarna i ett industriområde i Örebro finns i dag över 5.000 artiklar, och det handlar om olika produkter för stofthantering som säljs till industrin. Rörsystem, fläktar, utsug, centraldammsugare Listan kan göras lång.

”Vi kan leverera ett komplett system på 24 timmar, och det är de snabba och säkra leveranserna vi lever på. Därför måste vi ha stora lager”, säger Lars Alm.

Lajac är ett grossistföretag som i Sverige framför allt säljer till lokala hantverksföretag, som plåtslagare och ventilationsfirmor.

”De större industrierna på en ort vänder sig gärna till sina lokala hantverkare, och därför fokuserar vi på att leverera till dem.”

Trots en snabb utveckling med ständiga investeringar har Lars Alm aldrig lånat pengar.

”Bolaget har inga skulder. Vi har alltid gjort våra investeringar med egna medel. Jag kände redan från början att jag ville bygga upp en stark ekonomi i bolaget.”

Från början – det var 2001, efter att han valt att hoppa av jobbet som inköpschef på ett bolag med liknande verksamhet efter att det företaget enligt Lars Alm drabbats av en rad problem.

Med en nästan nyfödd son, arbetslös sambo och ett nyköpt hus kände Lars Alm att han nu var tvungen att få sin egen satsning att fungera.

”Jag kände ändå en trygghet i att jag kunde branschen väldigt väl, och jag fick en bra respons från kunderna redan från början.”

Första året tog han ut en årslön på 30.000 kronor, och jobbade bokstavligt talat både dag och natt – inte minst eftersom han dessutom renoverade familjens hus samtidigt.

Slitet gav resultat.

”Vi har ökat omsättningen varje år, och lyckats bibehålla vinsten. Vi har hittat vår egen nisch och det är den kärnverksamheten vi ska koncentrera oss på och bli ännu duktigare.”

Lars Alm beskriver sig själv som en rastlös person som har svårt att koppla av.

Därför, menar han, har hans stora passion och intresse blivit i det närmaste avgörande för bolagets framgångar i bemärkelsen att det skänker honom den nödvändiga återhämtningen i en intensiv vardag.

En annan stor lokal i Örebro är fylld med passionen: 14 Chrysler, årsmodell 1957. En samling som har byggts upp sedan 1998.

När Lars Alm låser upp och öppnar dörrarna är det svårt att inte tappa hakan. Innanför de oansenliga väggarna döljer sig något som närmast kan beskrivas som en imponerande 1950-talsskapelse, komplett med Sibyllakiosk, Elvis-bar, kondis, biograf, bensinmack – och så alla dessa blänkande bilar.

”Jag tycker att Chryslerkoncernens toppmodeller från 1957 är extremt vackra i designen. Jag fick en galen idé om att jag ville samla på mig så många som möjligt. Det är modeller som gjordes i väldigt få exemplar, så det har inte varit så lätt att få tag i dem.”

Lars Alm beskriver hur han själv har renoverat flera av de bilar som står härinne, och även fått hjälp via kontakter med specialkunskaper i USA.

”Jag brukar vara här en kväll i veckan. Det är mitt andningshål, då känner jag mig fri.”

Lars Alm är född samma år som bilarna han älskar; 1957. Han funderar på att i framtiden ta in en person som så småningom kan ta över vd-rollen och själv trappa ned successivt.

Sonen Jack (för övrigt en del av företagsnamnet Lajac – Lars och Jack) är 17 år i dag.

”Jag hoppas att han ska bli intresserad av att komma in i företaget framöver, men det är för tidigt att säga än hur det blir. Än så länge har han andra intressen.”

Ju längre vi pratas vid, desto mer glider samtalet in på andra värden i livet än företagsmässiga framgångar. Lars Alm nämner livskvaliteten, och glädjen i att ibland agera utifrån vad hjärtat vill.

Det gjorde han också nyligen då han köpte den över hundra år gamla Trefaldighetskyrkan, som ligger mitt i centrala Örebro, av Metodistförsamlingen. Med sina 15 aktiva medlemmar var det inte möjligt att driva församlingsverksamheten vidare i en byggnad som krävde renovering och mycket underhåll.

”Jag hörde talas om situationen genom en bekant, och jag kände mycket för församlingen när jag senare träffade dem. Det är mycket fina människor, och det kändes bra att göra den här affären med dem. Dessutom är det en fantastiskt fin byggnad.”

Lars Alm har rätt. Vi åker dit och han visar runt i de speciella sekelskifteslokalerna som han har ägt sedan den 1 januari i år, och som nu varsamt renoveras. Några körer har redan hyrt in sig, och just nu renoveras ett par lägenheter i huset som Lars Alm så småningom ämnar hyra ut.

”Jag skulle vilja göra något mer av dessa fantastiska lokaler; skapa en plats för konserter och kanske konferenser. Framför allt vill jag att kyrkan ska användas! Men det här är inget köp jag gjort som en typisk fastighetsägare för att tjäna pengar. I det här fallet handlar det framför allt om hjärta, inte affärer.”

Tyck till