ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Soliga Spanien lockar

Allt fler svenskar längtar till solen och köper nu bostad i Spanien.
Nya mer generösa skatteregler för utlänningar väntas bidra till att öka intresset.

Den spanska bostadsmarknaden kollapsade när finanskrisen bröt ut 2008 men har sedan något år börjat kvickna till med stigande priser i populära regioner.

”En fast punkt utanför Sverige lockar många. Nu är det dessutom goda möjligheter till en bra investering då priserna i exempelvis Spanien har rasat rejält sedan toppen 2008. Mycket talar för att prisbotten nåddes 2014, och sedan dess har vi sett en liten återhämtning på 5–6 procent”, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Utbudet av bostäder är stort på Costa Blanca och i Torrevieja, där priserna jämfört med Costa del Sol, Alicante och Mallorca är lägre. Under 2015 såldes drygt 2 700 spanska bostäder till svenskar, en uppgång med 11 procent, enligt preliminära siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten. Svenskar är därmed den grupp som är flitigast på att köpa spanska bostäder i förhållande till sin befolkningsstorlek. I absoluta tal är det däremot britterna som är den hetaste gruppen på Spaniens bostadsmarknad. Närmare 10.000 bostadsköp gjordes av britter under fjolåret.

”Vi har ett starkt tryck på spanska bostäder från svenska kunder, sedan 2013 har vi dubblat försäljningen”, säger Daniel Nilsson, regionchef för Fastighetsbyrån Spanien.

Vilka områden lockar flest svenskar?
”Utan tvekan är det Costa del Sol och Costa Blanca. Sju av tio svenskar köper en lägenhet. Radhus är också populära, men bara ett fåtal köper fristående villor”, säger han.

Johan Thim, skatteexpert på Ålandsbanken, pekar på att förändringar i den spanska skattelagstiftningen är goda nyheter för soltörstande utlänningar.
Lex Beckham, som gav lägre skatt för utländska idrottsmän efter David Beckhams karriär i Real Madrid under åren 2003–2007, utvidgades i somras till att gälla alla utlänningar som flyttar till Spanien för att jobba eller driva näringsverksamhet.

”De nya skattereglerna är riktigt förmånliga för den som har en anställning i ett spanskt företag eller egen firma”, säger Johan Thim.

Vid en årsinkomst upp till 600.000 euro, motsvarande 5,6 miljoner kronor, är inkomstskatten 24 procent.

”Skattereglerna passar till exempel svenska entreprenörer som flyttar till Spanien, om de fortsätter att jobba.”

Värt att tänka på är att Spanien har förmögenhets- och arvsskatt.

Portugal har på senare år blivit ett nytt europeiskt lågskatteparadis för svenskar. Ett skatteavtal gör det möjligt att ta ut vissa pensioner skattefritt för svenskar som bosätter sig i landet. Då måste man ansöka om en särskilt skattestatus, NHR, som gäller under tio år. Vissa pensioner, som allmän pension och tjänstepension från offentlig sektor, beskattas dock med 20 procent i Sverige.

”Vi har inte fått några som helst signaler om att skattereglerna för utlänningar i Portugal ska ändras”, säger Johan Thim.

Arturo Arques anser att den som längtar efter en bostad utanför Sveriges gränser bör skynda långsamt.

”Hyra är ett utmärkt sätt att lära känna en region och se om det är rätt för ett köp. Hyr en säsong först,”, säger han.

Vad bör man tänka på före köpet?
”Tänk på att du kanske ska sälja bostaden efter 5–10 år. En terrass eller balkong gör bostaden mer attraktiv. Radhus och lägenheter är generellt lättare att sälja än villor”, säger Arturo Arques.

Fastighetsköp utomlands är ofta lite mer komplicerade än affärer i Sverige.

”Ta höjd för att avgifter vid fastighetsköp uppgår till närmare 10 procent av köpesumman, det är en kostnad som inte är avdragsgill”, säger Arturo Arques.

Tyck till