ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Zombievarning i G20

  • SER HOTBILD. ”De levande döda kommer att övermanna oss”, sa Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, till höger, inför fredagens och lördagens G20-möte. Till vänster Kinas finansminister Lou Jiwei. Foto: Rolex Dela Pena

Under G20-mötet i Shanghai som inleddes på fredagen ställdes krav på kraftfulla åtgärder för att stödja världsekonomin.
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble varnar dock för att tillväxt på kredit ”zombifierar” ekonomin.

Inför mötet mellan finansministrar och riksbankschefer för världens 20 största ekonomier uppmanade samarbetsorganisationen OECD regeringar att driva igenom ytterligare reformer för att få fart på ekonomin, med fokus på entreprenörskap, rörlig arbetskraft och ökad produktivitet.

”Åtta år har gått sedan den globala finanskrisen och vi har ännu inte nått tillväxtnivån på 4 procent som vi hade innan krisen. Strukturreformer bromsar precis när de behöver accelerera”, sa OECD-basen Angel Gurria.

Även Internationella valutafonden, IMF, uppmanade länderna att samordna åtgärderna mer.

Shanghaibörsen, som rasade med 6,4 procent på torsdagen, steg något under fredagen efter försiktigt positiva kommentarer av Kinas centralbankchef Zhou Xiaochuan.

Han försäkrade att världens näst största ekonomi har tillräckliga muskler för att hantera avmattningen. Samtidigt antydde han att det finns utrymme för fortsatta monetära stimulanser men avfärdade spekulationer om att yuanen ska devalveras ytterligare.

”Medan riktningen för reformerna är tydlig så kräver reformtakten rätt möjligheter och förutsättningar, sa han. Takten kommer att variera, men reformerna ska fortsätta och riktningen står fast.”

Brian Jackson, Kinaekonom på IHS Global Insight i Peking, säger till Di att bankchefens uttalande var väntat men ett tecken på ökad öppenhet, välkommet efter senaste månadernas turbulens och osäkerhet.

Mer överraskande motsatte sig inför mötet Wolfgang Schäuble alla koordinerade finanspolitiska stimulanspaket från G20-länderna.

Han varnade för att finans- och penningpolitiken har nått sina gränser och att fortsatt lånefinansierad tillväxt hotar att ”zombifiera” vissa länders ekonomier.

”Om vi fortsätter på den här banan behöver vi inte längre se på tv, de levande döda kommer att övermanna oss, speciellt inom finans- och byggbranschen”, sa han.

I stället vill han se politik för att stödja tillväxt.

”Vill du att den riktiga ekonomin ska växa finns inga genvägar, bara reformer”, sa Wolfgang Schäuble.

Uttalandet går stick i stäv med USA:s finansminister Jacob Lew som framhöll att både finans- och penningpolitiska åtgärder fortfarande är viktiga verktyg.

Tyck till