ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Ryssland utmanar svenska sågverk

  • VIKTIG MARKNAD. Egypten har blivit ett allt viktigare exportland för svenska sågverk. Men i fjol kapade ryska konkurrenter åt sig en allt större bit av marknaden.

Svenska sågverk är under attack av ryssarna på en av sina största marknader: Egypten. Det visar färska siffror som Di har tagit del av.
Ryssland ökade under 2015 exporten av trävaror till Egypten med 38 procent, medan Sverige tappade 14 procent.

”Ryssarna är snart lika stora som Sverige och Finland tillsammans i Egypten. Det har aldrig inträffat förut. De har tagit för sig”, säger Anders Marklund, vd för försäljningsbolaget Uni4 Marketing, som ägs av SCA, Holmen, Martinsson och Södra.

Egypten är den största exportmarknaden för svenska sågverk efter Storbritannien, och de senaste tio åren har volymerna ökat kraftigt. Framför allt handlar det om furuvaror av lägre kvalitet.

2014 var ett rekordår för svenska trävaror i Egypten, men i fjol minskade exporten med 14 procent till 1,327 miljoner kubikmeter på en oförändrad marknad. Det visar färska siffror från Woodstat.

Orsaken är att konkurrenterna i Ryssland har tagit marknadsandelar i Egypten, mycket tack vare den svaga rubeln. Exporten av trävaror från Ryssland ökade i fjol med 38 procent till 2,055 miljoner kubikmeter.

Räknat i pengar är den egyptiska trävarumarknaden värd nära 10 miljarder kronor, och svenska sågverk sålde för cirka 2,7 miljarder i fjol.

Sverige och Finland har trots tappet 54 procent av marknaden tillsammans. Finland lyckades i fjol hålla ställningarna och öka sina volymer med 3 procent till 1,25 miljoner kubikmeter.

Enligt uppgift finns det aktörer i Finland som har gått med på betalning i egyptiska pund i stället för i västvaluta.

Anders Marklund är imponerad av att konsumtionen i Egypten låg kvar på en hög nivå, trots bristen på hårdvaluta, strejker och de politiska spänningarna inom landet, men också oron i hela regionen.

”Egypten är ett fantastiskt land. Jag har aldrig varit med om så många problemställningar som det senaste året, men summerar man 2015 är det samma siffror som 2014 som var ett rekordår”, säger Anders Marklund.

Den totala trävaruexporten till Egypten, där också små volymer från bland andra Tyskland och Rumänien ingår visar en volym på 4,742 miljoner kubikmeter. 2014 var siffran 4,61 miljoner kubikmeter. Lagren i Egypten ökade i fjol, men bara med ett par hundra tusen kubikmeter.

”Slutsatsen blir att trots allt krångel med betalningar, dokumenthantering, besvärliga förhållanden i hamnen, med mera, så är konsumtionen kvar på hög nivå”, säger Anders Marklund.

Han säger att det framför allt är bristen på valuta i de egyptiska bankerna som har varit det stora problemet. De svenska sågverken lossar inte en båt förrän man har fått betalt för lasten och då i dollar eller euro.

”Vi har haft ett fall med en stor båt som låg och väntade 40 dygn på lossning utanför Alexandria. Det var betalningen som dröjde och sedan trängsel i hamnen.”

Han hoppas att centralbanken i Egypten gradvis lättar upp valutaregleringen.

”Nya regler om viss lättnad har offentliggjorts. Det finns dock viss osäkerhet om regeltolkningarna beroende på vilka banker man frågar.”

Tyck till