ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Johan Rockström: ”Läget är akut”

  • OROLIG. Professor Johan Rockström säger att det är oerhört viktigt att nå miljömålen för att mänskligheten ska överleva. Foto: Bo Håkansson

En banbrytande storsatsning är nödvändig för att rädda planeten, och genom att ta ledartröjan för att nå FN:s nya hållbarhetsmål kan Sverige och näringslivet samtidigt bli en stor vinnare.
Det var många av landets tyngsta makthavare överens om på lördagens toppmöte.

Det var i september 2015 som 193 länder i FN beslutade om 17 nya hållbarhetsmål. Senast 2030 ska målen vara nådda och de handlar om allt från att utrota fattigdom till att klara hoten mot miljön.

”Vi behöver alla inse att läget är akut. Vi är vid en ödesmättad vändpunkt i mänsklighetens historia och vi har sannolikt mindre än 50 procents chans att skapa en hållbar värld. Därför är det oerhört viktigt att alla toppkrafter deltar för att nå de här målen som är centrala för att vi ska förbättra oddsen för överlevnad”, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Resilience centre.

Den berömde miljöforskaren var en av många välkända talare som deltog vid fredagens möte på Svenska Mässan i Göteborg.

Även statsministern, näringslivshöjdare och både svenska och utländska toppforskare anslöt till startskottet för Sustainable Development Solutions Network Northern Europe. Det är ett nytt forum, som bildats vid Göteborgs miljövetenskapliga centrum vid Chalmers och Göteborgs universitet. Det är en del av det intressenätverk under ledning av Columbia University i New York som fått i uppdrag att identifiera och dela med sig av de bästa lösningarna för en hållbar utveckling.

”Globalt och gränsöverskridande samarbete är nödvändigt. Och Sverige ligger enligt senaste rankingen främst i världen när det gäller att nå målen och bland annat era ledande företag som Ericsson, Volvo och Scania har nyckelroller att spela för att sprida hållbara lösningar”, säger Jeffrey Sachs, professor vid Columbia University.

Och regeringen lovar att Sverige ska fortsätta ta en ledande roll för att nå de 17 målen i FN:s Agenda 2030.

”Det är moraliskt rätt, men det är också ekonomiskt smart”, säger statsminister Stefan Löfven och tillägger:

”Att nå målen innebär nämligen samtidigt att vi också stärker vår konkurrenskraft och skapar nya affärer och fler jobb, samtidigt som bland annat miljön blir bättre. Alla kommer att tjäna på att de här målen nås så nu är det dags att börja arbeta.”

Statsministern pekar på regeringens mål att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland som ett viktigt led i arbetet och utlovar fler politiska initiativ framöver för att stödja arbetet för att nå hållbarhetsmålen. Men han manar också till nya samarbeten och idéutbyte mellan den akademiska världen, myndigheter och politiker och näringslivet.

Och de toppchefer, från bland annat jättar som Ericsson, Scania och SKF, som deltog var samstämmiga om att FN:s nya mål är både viktiga och öppnar stora möjligheter.

”De nya hållbarhetsmålen betyder jättemycket för världen, men är också centrala för svenskt näringsliv”, säger Martin Lundstedt, koncernchef för fordonstillverkaren Volvo.

”De som kommer med hållbara lösningar är morgondagens vinnare och vi på Volvo ser enorma möjligheter att satsa helt på hållbara transportslösningar. Det är enda vägen framåt.”

Vad kan då ni bidra med?
”Ett konkret exempel är världens första helektriska busslinje som vi tack vare samarbeten med många andra företag och offentliga aktörer startat här i Göteborg. Vi är övertygade att det kommer att bli en världssuccé och som bidrar till stora miljöfördelar och samtidigt lönsamma affärer”, säger Martin Lundstedt.

Tyck till