ANNONS:
Till Di.se
Börs & Marknad Ledare Di TV Bil Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

Däckbolag faller efter fuskanklagelser

  • Foto: Nokian

Aktien i det finländska däckföretaget Nokian Renkaat föll brant på fredagsmorgonen. Anledningen är att den finska tidningen Kauppalehti nu avslöjar att bolaget under många år kan ha manipulerat resultaten från sina däcktester.

Enligt interna mail, som den finska tidningen Kauppalehti har tagit del av, har bolaget skickat däck med bättre egenskaper till testen, men dessa har aldrig funnits i produktionen, skriver Åbo Underrättelser.

De förbättrade däcken har gjort att Nokia Renkaat har vunnit flera tester. När det tyska bilförbundet ADAC gjorde tester av däck som hade köpts i butik fick Nokian Renkaat dock ett medelmåttigt betyg, enligt Åbo Underrättelser. De goda däckbetygen har gynnat bolagets aktiekurs som har tiodubblats under den förre vd:n Kim Grahns tid.

Nokian Renkaats vd, Ari Lehtoranta, säger till Kauppalehti att bolaget nu har slutat fuska med testresultaten, skriver Åbo Underrättelser.

På Helsingforsbörsen föll Nokian Renkaat med som mest drygt 10 procent på fredagsmorgonen. Kring klockan 09.45 noterades aktien 6,8 procent lägre än torsdagsstängning.

Tyck till