Börs & Marknad Ledare Bil Play Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter Marknadsnyheter

Börsen: Finans bland vinnarna

Stockholmsbörsen öppnade upp med stöd av en återhämtning för oljepriset efter onsdagens stängning. De fyra storbankerna gav indexstöd. I London bidrog Lloyds till sektorns utveckling med ett överraskande utdelningsbesked.

Berenberg rekommenderar sälj av H&M, som var enda aktie inom OMXS30 som noterades lägre.

Klockan 10.45 var storbolagsindexet OMXS30 1,0 procent upp till nivån 1.342. Aktier för 3,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

På kontinenten noterades tyska DAX 0,6 procent upp och brittiska FTSE100 1,8 procent högre. Lloyds lyfte kring 10 procent i London sedan det meddelat om en trefaldigad utdelning och utöver det en extrautdelning.

Europeiska banker steg överlag och de fyra svenska storbankerna var mellan 1,6 och 2,1 procent högre.

Jämfört med nivån vid Europabörsernas stängning på onsdagseftermiddagen har Brentoljepriset stigit till nivåer kring 34 dollar per fat. Oljebolaget Lundin Petroleum steg 1,4 procent trots att Nordea sänkt rekommendationen för aktien.

Electrolux avancerade 2,3 procent och var med det storbolagsindexets största vinnare. Bolaget anordnade en kapitalmarknadsdag på onsdagen.

Skanska steg 2,2 procent. Byggjätten har fått en order i Storbritannien värd omkring 550 miljoner kronor.

H&M var enda aktie på minus inom OMXS30, marginellt ned till 271:10 kronor. Berenberg har inlett bevakning av aktien med rekommendationen sälj och riktkursen 242 kronor.

Oriflame steg drygt 2 procent. Styrelseledamoten och tillika medgrundaren Robert af Jochnick har köpt aktier värda drygt 25 miljoner kronor.

Vårdförtaget Attendo var 3 procent högre efter att ha redovisat ett fjärde kvartal med intäktstillväxt och även föreslog en utdelning som kanske inte var väntad från det nynoterade bolaget. Bolaget ser vidare positivt på förutsättningarna för innevarande år.

Spelutvecklarna Starbreeze och Stillfront steg mellan 2 och 3 procent i spåren av rapporter.

Bryggeriet Kopparbergs Bryggeri föll däremot drygt 6 procent i spåren av torsdagsmorgonens rapport.

D Carnegie steg kring 2 procent. Fastighetsbolaget planerar en emission av B-aktier för att köpa tillbaka konvertibla förlagslån om drygt en miljard kronor.

Gruvprospekteringsbolaget Beowulf Mining föll 14 procent efter meddelande om en nyemission som väntas inbringa motsvarande knappt 15 miljoner kronor före emissionskostnader.

Seamless tappade 3,1 procent till 7:75 kronor. Bolaget genomför en riktad emission av aktier om cirka 24,6 miljoner kronor till privata och institutionella investerare till en teckningskurs om 8 kronor per aktie.

Arcam steg nära 4 procent. Det kanadensiska dotterbolaget AP&C, en metallpulvertillverkare, ska utöka sin kapacitet genom att bygga tre nya pulverreaktorer.

Christer Staaf kommer att lämna vd-posten i Avtech från och med den 1 mars. Aktien backade kring 2 procent.

Swedbank har höjt Wallenstam till köp från minska. Aktien lyfte nära 6 procent.

På torsdagens USA-makroagenda står orderingång för varaktiga varor.