ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Ylva Johansson: Klart det finns mer att göra

  • VÄDJAR. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: Stina Gullander

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vädjar till företag att ta emot nyanlända på praktik.
”Även om man inte har rekryteringsbehov bör man öppna sin arbetsplats för praktik”, säger hon.

Regeringens företagssatsning ”100-klubben” som statsminister Stefan Löfven lanserade i början av september har hittills bara lett till mellan 150 och 200 praktikplatser (se artikel här intill). Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) tycker inte det är ett misslyckande.

”Mitt intryck är att det finns ett väldigt stort intresse från näringslivet. Min upplevelse är att näringslivet ställer upp och vill ställa upp”, säger hon.

Men hur ser du på att många av Sveriges största arbetsgivare inte har några uttalade mål för att ta in människor som nyligen kommit till Sverige?
”Det är klart att det finns mer att göra. Men min bild är att man ställer upp.”

Hur reagerar du över att ett företag som Ericsson med sina 17.000 anställda i Sverige inte prioriterar frågan?
”Det förvånar mig att man inte ens vill ta emot på praktik”, säger hon.

Ylva Johansson anser att arbetsgivare har ett stort ansvar i det exceptionella läge som Sverige befinner sig i. Närmare 150.000 nyanlända ska etablera sig i Sverige de närmaste tre åren, många har låg utbildning och arbetslösheten är i dag mer än dubbelt så hög bland dem som är födda i ett annat land.

”Även om man inte har rekryteringsbehov bör företag öppna sin arbetsplats för praktik, åtminstone ge en chans till en person”, fortsätter hon.

På måndagen blev det känt att Ylva Johansson utöver rollen som arbetsmarknadsminister även ska ha det övergripandet ansvaret för nyanlända i Sverige. Det innebär att hon kan fatta beslut inom exempelvis bostads- och utbildningsministrarnas områden.

”Jag har väldigt stor arbetskapacitet. Jag har det. Jag har erfarenhet av att regera. Jag kan det här”, säger hon.

Tyck till