ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Storbolag missar praktikmål

  • Itidal Azza kom till Sverige för drygt två år sedan tillsammans med sina fyra barn från Syrien. Just nu är hon på väg att avluta en lärarpraktikplats på en skola i Uppsala. Foto: Jack Mikrut

Regeringens vädjan till företag att ta emot nyanlända, kallad ”100-klubben”, har på ett halvår bara resulterat i cirka 200 praktikanter. Och många stora bolag är villrådiga hur de ska anta samhällsutmaningen.
”Vi har ännu inte landat i frågan”, säger telekombolaget Ericssons presstalesperson.

Dagens industri har granskat hur Sveriges tio största arbetsgivare i aktiebolagsform arbetar med att ta in nyanlända. Resultatet visar att minst hälften av dem inte tagit några märkbara initiativ (se faktaruta).

Lastbilstillverkaren Scania, Sveriges sjunde största aktiebolagsdrivna arbetsgivare, kommer ta in något dussin nyanlända i år i ett projekt med Arbetsförmedlingen.

”Det är i alla fall inte mer. Jag är rädd att vi inte skiljer oss från mängden”, säger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson som inte utesluter att det kan finnas en och annan nyanländ bland de senast anställda.

”Kunskaper i svenska, åtminstone grundläggande sådana, är ett krav för att jobba i vår produktion”, säger han vidare.

Hos Ericsson, som också är en av Sveriges största arbetsgivare, är tongångarna likartade.

”Vi arbetar nu med att se hur vi kan dra vårt strå till stacken. Vi har ännu inte landat den frågan, säger Karin Hallstan som arbetar på pressavdelningen på Ericsson.

En förklaring är att företaget i somras sa upp 2.100 personer i Sverige.

”Det måste ske med hänsyn tagen till alla lojala medarbetare som ofrivilligt fick lämna företaget för bara några månader sedan”, säger Karin Hallstan.

Att flera stora bolag inte tar sig an nyanlända är logiskt om man får tro Günter Mårder, vd för intresseorganisationen Företagarna.

”Vi har tidigare sagt att fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Det har vi fått revidera till nio av tio”, säger han.

”Den trenden kommer att fortsätta. Men sedan kan det inte bli mer än tio av tio. Det är per definition svårt.”

Men för några andra stora företag är frågan högre upp på dagordningen. Ett av dem är Axel Johnson-koncernen som bland annat är storägare i livsmedelskedjan Axfood, bildelsbolaget Mekonomen och it-återförsäljaren Dustin. I år planerar koncernen att ta in cirka 300 personer, antingen som anställda eller som praktikanter.

”Många av våra projekt startades för flera år sedan, men det som händer i världen gör att arbetet har intensifierats”, säger Pia Anderberg som är hr-chef och ansvarig för koncernens förnyelsearbete.

Målet som har satts upp av styrelsen är att 1 procent av de anställda ska vara relativt nya i landet.

”Ytterst är det är en fråga om att vi har ett samhälle som ser ut på ett visst sätt och vi möter varje dag ett stort antal kunder och de som träffar kunderna måste spegla hur kunderna ser ut”, säger hon.

Men arbetet löper inte alltid smärtfritt. Mekonomen, som Axel Johnson äger 26 procent av, har tillsammans med Arbetsförmedlingen utvecklat ett eget snabbspår (praktik i kombination med utbildning) för mekaniker.

Enligt uppgift till Di har det lokala facket känt sig utestängt och haft kritik mot valideringen (godkännande av yrkeskunskaper), och de första personerna som fick gå utbildningen hade svårt att tillgodogöra sig den på grund av bristande svenska, enligt den fackliga kritiken.

”Jag känner inte till detta. Men det här är svårt och det finns väldigt många aspekter. Det handlar bland annat om kultur och språk. Det är klart att första projektet vi gjorde på Mekonomen eller någon annanstans inte blir perfekt”, säger Pia Anderberg.

I oktober höll statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson en presskonferens där de uppmanade företag att ta emot minst 100 nyanlända praktikanter under tre år och ansluta sig till den så kallade ”100-klubben”.

Resultat så här långt är att mellan 150 och 200 nyanlända kommit ut på svenska arbetsplatser, kan Di avslöja.

Ska man vara nöjd med det?
”Det är alltid välkommet med mer. Det är ingen tvekan om att 100-klubben har bidragit med att sätta frågan på agendan”, säger Mattias Buvari som är regiondirektör på Arbetsförmedlingen.

Totalt har Arbetsförmedlingen slutit eller står i begrepp att sluta kontrakt med 25 arbetsgivare om att ta emot 100 praktikanter var under de kommande tre åren. Några av dessa företag är utbildningsföretaget Academedia, byggbolaget Peab, bemanningsbolaget Manpower, Riksbyggen och livsmedelskedjan Netto.

Förutom små- och medelstora företag behöver Sveriges alla kommuner och landsting rekrytera 50.000 personer om året de närmaste tio åren på grund av stora pensionsavgångar. Nyanlända är en viktig del av lösningen, enligt Agneta Jöhnk som är chef över arbetsgivarpolitik på SKL.

”Vi måste se till att de unga och nyanlända väljer våra yrken”, säger hon.

Tyck till