ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Nye vd:n tar rätt väg

  • PEKAR ÅT RÄTT HÅLL. Electrolux vd Jonas Samuelson ska satsa på en bättre produktmix. Foto: Jack Mikrut

Electrolux prioriterar nu lönsamhet före tillväxt när den nye vd:n Jonas Samuelson ska göra om tricket från Europadivisionen.
Det är en vinnande mix, men mindre aggressiv än tidigare.

Efter att vd:n Jonas Samuelson tagit över som vd för Electrolux står det klart att lönsamhet står allra högst upp på bolagets prioriteringslista. Det budskapet fördes ut under bolagets kapitalmarknadsdag på onsdagen. På börsen var mottagandet blygsam och aktien föll i linje med marknaden.

Tillsammans med ett helt nytt chefsteam ska Jonas Samuelson höja bolagets lönsamhet. Det är bra att bolaget väljer att lägga en stabil grund och lyfta samtliga delar av verksamheten. Alternativet att jaga tillväxt via förvärv hade säkerligen gett kortsiktiga ovationer, men marknaden borde bättre uppskatta den nya vägen fram.

Det är ingen revolution som sker i Electrolux. Den långsiktiga strategin ligger kvar. Förändringen som sker är att mer kraft ska läggas på att lyfta bolagets rörelsemarginal till det långsiktiga målet om 6 procent inom alla affärsområden. Bokslutet för 2015 skvallrar om att det är rätt prioritering som nu görs i vitvarujätten. Fjolåret blev nämligen en besvikelse set till lönsamhet, där de havererade förvärvsplanerna i USA tog mycket kraft.

Lyftet ska ske genom att identifiera ett antal så kallade stjärnprodukter som har potential att växa med högre lönsamhet än övriga. Det är en resa som Jonas Samuelson tidigare har gjort som ansvarig för affärsområdet Vitvaror EMEA, Europa, Mellanöstern och Afrika. Där står sådana produkter för 30 procent av volymen och på två år förbättrades lönsamheten kraftigt till att nu ligga nära 6 procent på rullande tolv månader.

De affärsområden som är i behov av att lyfta sin lönsamhet är framför allt Latinamerika men även Asien. För Nordamerika ser det nu ljusare ut enligt den nye vd:n. Den svaga utvecklingen under fjolåret berodde till stor del på tillfälliga faktorer och flytt av produktionsenheter. Detta ska nu vara löst vilket gör att vi kan se fram emot bättre lönsamhet även på den denna marknad.

Något ökat hot från att kinesiska Haier, som nyligen snuvade Electrolux på GE:s vitvarudel, ska sätta press på priserna ser inte Jonas Samuelson. Detta då Haier tidigare inte har agerat på det sättet med sitt premiummärke på andra marknader som Australien. Det är lugnande besked.

För Electrolux finns förutom en förbättrad produktmix även mycket kvar att hämta i besparingar. Det är ett långsiktigt projekt som nu går in i en ny fas. Samordningsvinster finns inte bara att hämta genom gemensamma produkter utan även för hela produktplattformar. Förbättringspotentialen ska inte underskattas. Det är en omfattande process som väntas sänka kostnader för många år framöver. 2020 räknar Electrolux med att ha sänkt sina kostnader med 400 miljoner kronor.

Förvärvsspåret lever också vidare om än inte med lika stort fokus. Bolaget har en balansräkning i bra skick och har under flera år jobbat med att få ned skuldsättningen. Nu är den på hälsosamma nivåer. Om ett förvärv sker görs det troligen på någon av tillväxtmarknaderna. Bäst möjligheter ses i Asien och Latinamerika.

Ett annat område med potential är professionell köks- och tvättutrustning som har visat både tillväxt och ökad lönsamhet under de senaste två åren.

Det är en tydligare och mer trovärdig tillväxtplan som nu träder fram i spåren av att den nye vd:n tillträtt. Lyckas Jonas Samuelson med sin plan lär aktieägare bli rikligt belönande.

Tyck till