ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

PPM nödstoppar fem fonder, misstänker ID-kapningar

  • Foto: Colourbox / TT

Pensionsmyndigheten stoppar alla insättningar i fem PPM-fonder tillhörande Falcon Funds och Lantern Asset Managment. Detta sedan oseriösa säljare misstänks ha kapat kundernas bank-id för att göra fondbyten.

Tusentals pensionssparare kan ha utsatts för säljare som använt deras Bank-ID för att genomföra otillåtna fondbyten. Det uppger Pensionsmyndigheten som i veckan stoppat alla insättningar i fem PPM-fonder med närmare 30.000 kunder. Tre av dem ingår i Falcon Funds, ett fondbolag registrerat på Malta som redan befinner sig under myndighetens lupp.

”I förra veckan upptäckte vi stora inflöden till Falcon Funds tre fonder. Vi har även fått in många klagomål på telefonförsäljare som marknadsför Falcon Funds och fonder från Lantern Structured Asset Managment. Vi misstänker att säljare har lockat nya kunder genom att be dem logga in med sitt bank-id. Säljarna har sedan bytt fonder åt dem”, säger Rasmus Bjälkeson, ansvarig för fondadministrationen på Pensionsmyndigheten.

Myndighetens kundtjänst har även tagit emot mängder med klagomål.

”Många sparare förstår inte att det sker ett fondbyte. Det är olagligt att använda någons bank-id på det här sättet. Det klassas som dataintrång och missbruk av urkund”, säger Rasmus Bjälkeson.

LÄS MER: PPM-härva nystas upp på Malta

Rent tekniskt lyckas säljarna logga in på PPM-spararens konto genom att be dem logga in med sitt bank-id. De kan sedan ”kapa” kontot.

”Vår it-avdelning håller på att kolla på hur vi kan stoppa detta. Men enligt de kontakter vi haft med bank-id går detta att göra aven på andra sajter”, säger Rasmus Bjälkeson.

Medan händelserna utreds stoppar Pensionsmyndigheten nu alla insättningar i Falcon Funds tre fonder: Falcon Aggressive, Falcon Balanced och Falcon Cautious. Man stoppar även alla insättningar i Lanterns två fonder Independent Aktiv Max och Independent Aktiv Mix.

”Man kan inte byta till dessa fonder för tillfället. Nu ska vi granska insättningarna bakåt i tiden och se vad vi kommer fram till. Jag hoppas att det är klart senare i veckan”, säger han.

LÄS DI:S KRÖNIKA: Ogräset måste rensas bort i fondrabetten!

Falcon Funds förvaltar 2,6 miljarder kronor åt 23.500 pensionssparare. Lantern Structured Asset Managment förvaltar 600 Mkr åt drygt 6.000 pensionssparare.

Att myndigheten stoppar insättningar i fonder är mycket ovanligt.

”Fram till i fjol hade jag aldrig hört talas om det här. Men strax före nyår upptäckte vi att säljbolaget Lundstedt Fond & Finans hade kapat PPM-kunders bank-id på ett liknande sätt som vi misstänker i dessa fall. Vi har nu polisanmält dem”, säger Rasmus Bjälkeson.

I det fallet salufördes fonden GFG Fund SICAV - Global-Medium Risk Fund.

Hur kan detta ske i PPM-systemet?

”Det är oroväckande. Vi vill att folk är försiktiga när de kontaktas av rådgivnings- och säljbolag. Man ska aldrig logga in med sitt bank-id på deras uppmaning”, säger Rasmus Bjälkeson. 

Han uppmanar även utsatta PPM-sparare att vända sig till Pensionsmyndighetens kundtjänst eller göra en anmälan till Konsumentverket.

Tyck till