ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Matglad jurist tog plats i restaurangköket

Walid Saade från Syrien fick jobb i hotellkök efter fyra månader i Sverige.
”Jag blev lycklig över att på så kort tid få jobb”, säger han.

Frukostserveringen är precis avdukad när Di träffar Walid Saade på Hotell Amaranten på Kungsholmen i Stockholm. Eftersom engelskan inte räcker till får en arabisktalande kollega, som lämnade Irak för 20 år sedan, bistå som tolk.

I Syrien studerade Walid Saade juridik med målet att bli advokat. Han drev samtidigt en restaurang där han själv ofta arbetade i köket. Men på grund av kriget flydde han sitt hemland och lyckades ta sig till Sverige, bland annat med båt.

Han kom till Sverige för fyra månader sedan och bor än så länge hos släktingar. Som asylsökande i Stockholm erbjöds Walid Saade tidigt att delta i Migrationsverkets praktikplatsinitiativ för ny-anlända.

Han sammanfördes med Petter Stordalens hotellkedja Nordic Choice Hotels.

Eftersom hotell- och restaurangnäringen har brist på kockar fick han i december praktisera i frukosten på Hotell Amaranten, för att sedan arbeta i hotellrestaurangens kök.

Hotelldirektören Erica Lund märkte att han var bra på sitt jobb och erbjöd honom därför i januari ett deltidsarbete på restaurangen.

”Jag blev lycklig över att på så kort tid få jobb utan att kunna svenska. Jag känner många människor som varit i Sverige längre än vad jag har och som fortfarande letar.”

Hur ska du lära dig svenska?
”Jag kan plocka upp ord från mina kolleger. Innan jag får uppehållstillstånd finns inga språkskolor.”

Martin G Johansson, som ansvarar för Migrationsverkets arbete med praktikplatser i Stockholm, berättar att antalet asylsökande på praktik har ökat från 200 förra året till 700 i dag. 15–20 procent av dessa erbjuds sedan arbete , enligt gruppledaren.

”I Stockholm har vi totalt 10.000 inskrivna som har en klarlagd identitet och som därmed får praktisera. Det betyder att vi nu erbjuder praktik för 7 procent av de inskrivna.”

I dag råder det ingen brist på företag som kan tänka sig att ta emot praktikanter. Men det är svårt att identifiera de bolag som missbrukar systemet.

Praktikperioden på tre till fyra månader är nämligen obetald. En praktikant, som försäkras av Kammarkollegiets statliga försäkring, får nöja sig med ett SL-kort och Migrationsverkets dagsersättning på mindre än 100 kronor per dag.

”Vi märkte till exempel att många bilverkstäder hörde av sig när det är dags att byta bildäck. Då kontaktade vi i stället större bilverkstäder och etablerade en seriös kontakt med dem”, säger han.

Vilka personer är det svårast att hitta arbetsplatser för?
”Om man varken pratar svenska eller engelska brukar det vara utmanande.”

Tyck till