Börs & Marknad Ledare Bil Play Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

Ingves: Gyllene tillfälle att sänka ränteavdragen

  • Foto: TT

Riksbankstopparna Stefan Ingves och Martin Flodén pressades om var botten går för räntan, vid en utfrågning i riksdagens finansutskott. Stefan Ingves påpekade också att det nu är ett gyllene tillfälle att minska ränteavdragen.

Riksbankschefen Stefan Ingves och vice riksbankschef Martin Flodén fick på tisdagen svara på frågor i riksdagen om Riksbankens historiska beslut att sänka räntan till minus 0,50 procent i början av februari. Beslutet föregicks av tvekan och reservationer enligt riksbanksdirektionens mötesprotokoll.

Frågan för dagen var hur mycket lägre styrräntan egentligen kan sänkas. Sedan ett drygt år tillbaka har Sveriges styrränta sänkts till tidigare obeträdd mark allt lägre ned under nollstrecket.

”Det finns rimligen en nedre gräns för centralbankers policyräntor, även om det inte har testats i någon ekonomi och än så länge inte heller i Sverige”, säger Stefan Ingves.

Riksbankschefen påpekar att Riksbanken ännu ser möjligheter att sänka reporäntan ytterligare. Samtidigt betonade han att penningpolitiken numera består av flera verktyg, inte minst Riksbankens obligationsköp som kan breddas och utökas vid behov. 

En viktig indikator på att räntebotten närmar sig är enligt Riksbanken om hushållen börjar mötas av minusräntor på sina bankkonton. Där är vi inte ännu, konstaterar Stefan Ingves.

Alternativet till bankkonto är kontanter, men i Sverige minskar kontantanvändningen ”i raketfart”. Det syns inga tecken på att minusräntan än så länge leder till att hushållen börjar samla kontanter, understryker riksbankschefen.

Vice riksbankschefen Martin Flodén reserverade sig mot den senaste räntesänkningen. Trots det håller även han dörren öppen för ännu lägre ränta. Allt lägre reporänta visserligen medför risker, "men förmodligen är vi inte nere på nivåer där det här börjar bita", säger han.

Däremot varnade de bägge riksbankstopparna för att superlåga räntor ytterligare eldar på hushållens skuldsättning. Stefan Ingves har varnat för de svenska bolånens rasande ökningstakt sedan 2009.

Den enda åtgärden för att bromsa utvecklingen sedan dess har varit bolånetaket. På två decennier har hushållens skuldnivåer fördubblats. På de senaste tre åren skuldernas ökningstakt också fördubblats.

”Det är ett stort bekymmer för svensk ekonomi att vi har så oerhört svårt att hantera den här frågan”, säger Stefan Ingves.

Samtal om ny politik för att bromsa skulderna och få fart på byggandet har inletts mellan regeringen och allianspartierna. Riksbankschefen vill inte kommentera hur de samtalen sköts.

Däremot slår han ett slag för att snabbt gå fram med sänkta ränteavdrag. Det extremt låga ränteläget ser Stefan Ingves som ett gyllene tillfälle att minska ränteavdragen i stora steg. Helt slopade ränteavdrag skulle inte innebära mer än ungefär tre räntehöjningar, givet nuvarande räntenivåer, enligt riksbankschefen.

”Det är lättare att göra det i dag än vid helt andra räntenivåer”, säger han.

Jämför olika bolån - hitta bästa möjliga ränta! (Extern tjänst)