ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Fusionsförsök lyfte börser

  • TVÅ BLIR EN? Frankfurtbörsen försöker ännu en gång gå ihop med Londonbörsen. Foto: Michael Probst

Frankfurtbörsen gör ett tredje försök att gå ihop med Londonbörsen.
De bekräftade uppgifterna om fusionssamtal satte fart på bägge ägarbolagens aktier på tisdagen.

Deutsche Börses aktie drog iväg med 4 procent medan London Stock Exchanges aktie lyfte med hela 14 procent på tisdagseftermiddagen sedan bolagen hade bekräftat uppgifter om samtal.

Det beskrivs som en fusion mellan jämlikar, men Deutsche Börse är i kraft av ett större marknadsvärde lite större med 54,4 procent av kapitalet.

Lyckas fusionen blir det en stor framgång för Deutsche Börses nya chef Carsten Kengeter, som fortsätter sin offensiv för att vända den tyska börsjätten.

Sedan han tillträdde i somras har bolaget bland annat köpt två indexleverantörer och en handelsplattform för totalt 1,3 miljarder euro, drygt 12 miljarder kronor.

Dessutom har han ökat samordningen mellan dotterbolagen Clearstream och Eurex.

”Målet är att vara etta eller tvåa i alla viktiga affärsområden”, sa Carsten Kengeter när han för en vecka sedan presenterade bokslutet.

Där svarade han dock undvikande på frågor om fortsatta fusioner. Bolaget är öppet för mindre köp men vill sänka skuldkvoten för att inte riskera kreditbetyget, sa han då.

Deutsche Börse har en serie misslyckade bud bakom sig.

Bolaget försökte två gånger, 2000 och 2004, ta över Londonbörsen men misslyckades främst på grund av benhårt brittiskt motstånd.

Efter att storägarna, bland annat stora investmentfonder, tvingade bort då-varande koncernchefen Werner Seifert försökte Deutsche Börse i stället få till en fusion med Euronext, som bland annat driver börserna i Amsterdam och Paris. Den dragkampen vann New York-börsens ägarbolag NYSE.

För fem år sedan gjorde Deutsche Börse så ett försök att gå ihop med NYSE Euronext. EU-kommissionen sa 2012 nej till affären, eftersom den ansågs begränsa konkurrensen.

Fjolårets stora börssvängningar, med Greklandskris, Kinaoro och avgasfusk i tyska tungviktaren Volkswagen, ökade Deutsche Börses omsättning och vinst.

Analytiker räknar med ännu ett skakigt börsår – och därmed bra resultat för börsbolaget.

Tyck till