ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Företagsbyggare investerar i molnet

  • GRUNDARE. Mikael Blomqvist. Foto: Love Strandberg

Entreprenören Mikael Blomqvist har plöjt ned 100 miljoner kronor i det svenska molnbolaget Compuverde.
Målet är att bolaget ska bli en global framgång.

Mikael Blomqvist grundade Roxtec, som tillverkar tätningar runt kablar och rör, i sitt garage 1990.

Bolaget utvecklades till en riktig framgångssaga och 2005 sålde han 40 procent till Rune Anderssons familjeimperium Mellby Gård.

I början av 2007 köpte den skånske finansmannen resterande 60 procent. Bolaget omsatte då 560 Mkr kronor med ett rörelseresultat på 100 Mkr.

”Han var tveksam till projektet först, men tycker annorlunda i dag. Hälften av Mellby Gårds vinst kommer från Roxtec”, säger Mikael Blomqvist.

Mikael Blomqvist grundade tidigare även Metget som 2003 såldes till låsjätten Assa Abloy. Han äger en bit över 50 procent av aktierna i Compuverde, som utvecklar molntjänster för datalagring, medan grundarna äger resten.

”Jag gillar att utveckla bolag. Det här var ett gäng it-nördar som hade hållit på med det här länge och som jag trodde på”, säger han.

”Det är viktigt att det ska finnas en global marknad och att det är en unik produkt.”

Vad är unikt med det här?
”Mjukvaran styr allt. De flesta traditionella lösningarna är mer hårdvarustyrda och begränsade i sin flexibilitet och skalbarhet. Vi kan snabbare bygga ut lagringskapacitet. Våra lösningar är också 50–60 procent mer energisnåla.”

Compuverde, med 17 anställda, går fortfarande med förlust, men i år räknar Mikael Blomqvist, som är ordförande, med ett kraftigt lyft i både omsättning och resultat.

”Vi följer den budget vi gjort och ska sälja för 40 Mkr i år och 160–200 Mkr nästa år. I år kommer vi att tjäna pengar.”

Var ser du störst potential?
”Intresset från Asien och USA är stort, och även i Europa börjar det komma.”

Hur ser lönsamheten ut?
”Minst 15 procent räknar jag med. Vi kör det kostnadseffektivt.”

Tyck till