ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter Analys

Viktor Munkhammar: Signalerna är allt annat än lugnande

Farten sjunker i den globala ekonomin. Men det handlar inte om någon tvärnit. Det framgår av preliminära inköpschefsindex för februari.

Bakom oljeprisras, berg och dal-bana på börser och räntemarknader och Kina-oro ligger den grundläggande frågan ”hur mår världsekonomin?”. De preliminära inköpschefsindex för februari som publicerades av analysföretaget Markit på måndagen ger svaret ”sådär”.

Den som vill se glaset som halvfullt kan ta fasta på indexen för industrin håller sig ovanför 50-strecket, som är tänkta att utgöra gränsen mellan kontraktion och expansion. I Japan och Tyskland var industriindexet 50,2, i Frankrike 50,3 och för hela EMU 51,0. Det innebär att farten fortfarande ökar i industrin.

Tyvärr har också den som vill se glaset som halvtomt en del at ta fasta på. För det första var industrinoteringarna i samtliga fall utom Frankrike lägre än i januari. I Tyskland, exempelvis, var februarisiffran den lägsta på 13 månader. Farten ökar alltså i lägre takt än tidigare.

För det andra sjönk också det samlade indexet, där också tjänstesektorn inkluderas. I EMU gick denna bredare indikatorn ned till 52,7 från 53,6 i januari. Februarinoteringen är den lägsta på 13 månader.

Sett till delindexen är det oroande att priskomponenten i EMU sjönk i den snabbaste takten på ett år. Det är ett tecken på att företagen kämpar hårt för att hålla kvar sina kunder.

Sammantaget är signalerna från inköparna allt annat än lugnande. Men det handlar åtminstone inte om någon tvärnit.

Tyck till